Η ενέργεια, το ισχυρό μας «χαρτί»

Του Χρήστου Καπούτση

Η σχεδιασμένη καταβύθιση της Ελλάδας σε μια πολύπλευρη και αδιέξοδη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, πιθανότατα, σχετίζεται και με την εκτιμώμενη ύπαρξη και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μια Ελλάδα καθημαγμένη, έρμαιο των δανειστών της, με την πολιτική της ηγεσία αναξιόπιστη και

ενδοτική στο γερμανικό imperium και με τον λαό της «γονατισμένο» από τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας, δεν μπορεί να προβάλει ισχυρές αντιστάσεις και να υπερασπιστεί τον ορυκτό της πλούτο. Μοιραία, η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα περιέλθει στα χέρια των Ευρωπαίων «επενδυτών» (Γερμανών, Γάλλων, Βρετανών, Ολλανδών, Σουηδών) και των Ελλήνων συνεργατών τους, προφανώς με εκβιαστικά διλήμματα, όπως η εξασφάλιση μιας ακόμη δόσης του δανείου, για να μη χρεοκοπήσουμε και εκδιωχτούμε από την ευρωζώνη!
Ωστόσο, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, καθώς και οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, και Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, θα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τα εξής δεδομένα. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενεργειακού πλούτου εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τότε δεν αλλάζει μόνο η γεωοικονομία, αλλά και η γεωπολιτική της περιοχής της Ανατολική Μεσογείου. Η Δυτική Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία και η Γαλλία «διψούν» για ενέργεια. Η ενεργειακή εξάρτηση της Δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία οδηγεί αναπόφευκτα και σε πολιτική εξάρτυση. Η εναλλακτική λύση είναι τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου να διοχετευτούν με ασφάλεια στις χώρες της ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου – Βρυξελλών επιθυμούν τον έλεγχο των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων να τον έχουν αδύναμες και υποτελείς κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, και όχι η απρόβλεπτη και σε αρκετές περιπτώσεις ανεξέλεγκτη νεο-οθωμανική Τουρκία. Γι’ αυτό ακριβώς και το Ισραήλ διέρρηξε τις σχέσεις του με την Τουρκία και επιδιώκει την ουσιαστική αναβάθμιση των διπλωματικών, ενεργειακών και στρατιωτικών σχέσεών του με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι ο ορυκτός μας πλούτος, είναι η ενέργεια, είναι η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, που παράγουν αποτελέσματα στη γεωοικονομία και τη γεωπολιτική. Έχει, όμως, την πολιτική βούληση η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει, θέτοντας ακόμη και εκβιαστικά διλήμματα στους τοκογλύφους-δανειστές μας;Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα