«Πετάμε, δεν τρέχουμε απλώς…»

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Σε ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής του κράτους και της νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων με την εισαγωγή του νέου οργανωτικού μοντέλου προχωρά ο Αντώνης Σαμαράς παράλληλα με την περιστολή των δημοσίων δαπανών, την εξεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων για την αποφυγή πρόσθετων μέτρων και την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Αύριο ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τους εμπλεκόμενους υπουργούς με

στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά το 1/3, την Τετάρτη ο Σαμαράς θα εξειδικεύσει τα ισοδύναμα στους Β. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στις γενικές γραμματείες και στους Οργανισμούς, ενώ τη μεθεπόμενη Τετάρτη, ανήμερα της 38ης επετείου από την αποκατάσταση του πολιτεύματος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται κρατώντας ανά χείρας τη δραματική, για την Ελλάδα, έκθεσή τους. Το όλο «πακέτο» πρέπει να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να αποδείξει, πολύ νωρίτερα από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Οκτωβρίου, ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και να επιτύχει αποτελέσματα, ώστε να καταφέρει έως τα τέλη του καλοκαιριού να θέσει πιο δυνατά, πιο σθεναρά, το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Σαμαράς, εκτός από τα ταξίδια που ετοιμάζει σε Ρώμη και Μαδρίτη, σκέφτεται να ζητήσει τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπό την αίρεση ότι έως τότε θα έχει εμφανίσει αποτελέσματα τουλάχιστον στους τομείς της ουσιαστικής περικοπής δημοσίων δαπανών και της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που εποπτεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει προχωρήσει σε λεπτομερή καταγραφή του συνόλου των κωδικών, ζητώντας συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις από τους διευθυντές των υπουργείων με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή. «Δεν τρέχουμε, πετάμε» είναι το κεντρικό σύνθημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε, επίσης, προχθές με τον αρμόδιο επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης και συμφώνησαν στην έναρξη των μεγάλων οδικών έργων από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο εγκατέλειψε τα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων και των έργων υποδομής που λειτουργούσαν πυρετωδώς επί ΝΔ, αλλά κατακρεούργησε κυριολεκτικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεταφέροντας τους πόρους του στα έσοδα προκειμένου να εμφανίζει κατά καιρούς αποτελέσματα στους ελεγκτές της τρόικας.

Μείωση ΦΠΑ
Στις τρέχουσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, ώστε να αναθαρρήσει από τον επόμενο μήνα η τουριστική κίνηση, η μείωση του ΦΠΑ σε

Keywords
Τυχαία Θέματα