Πώς μαγείρεψαν τη δήθεν κρίση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

H χώρα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Όμως, η πίεση ήρθε εντελώς ξαφνικά για τον πολύ κόσμο, ενώ για την πολιτική σκηνή ήταν αναμενόμενη από πολύ καιρό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι γνωρίζοντες είχαν δύο άξονες στην «ενημέρωση» που παρείχαν σε ειδικούς συνομιλητές.
Ότι μπήκαμε στο ευρώ με ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση του ευρωδιευθυντηρίου, με το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη είχε άριστες σχέσεις και προωθούσε τα συμφέροντα της Ελλάδας με αντάλλαγμα τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωζώνη από τη μεγάλης σημασίας

γεωστρατηγική της θέση. Δεν πιάναμε κανένα κριτήριο οικονομικό έλεγαν, αλλά θα μας στηρίζουν εσαεί γιατί είμαστε καίριας σημασίας «κόμβος».
Λίγο αργότερα, εκεί κατά τα έτη 2002-2004, άρχισε να αλλάζει η «ενημέρωση». Υπουργοί έλεγαν ανοιχτά ότι στην ουσία είμαστε στον αέρα οικονομικά, γιατί «έχουμε πάρει τρελά δάνεια», τα οποία καμία χώρα δεν θα έπαιρνε φυσιολογικά.
Μερικοί πιο ενημερωμένοι έλεγαν ότι αυτό δεν συνέβη από αγωνία για την τύχη της χώρας, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι ξένοι και να δωροδοκηθούν για δέκα ζωές οι εδώ πράκτορές τους. Προχωρούσαν τα χρόνια και υπουργοί έλεγαν ανοιχτά ότι «ούτε ψύλλος στον κόρφο αυτών που θα είναι στην εξουσία μετά το 2010, γιατί θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν τα δάνεια».
Τότε γινόταν σαφές ότι η είσοδος στο ευρώ εξυπηρετούσε τα στρατηγικά σχέδια της Γερμανογαλλίας έναντι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και η Ελλάδα με την Κύπρο χρειάζονταν οπωσδήποτε, γιατί «κάθονται πάνω σε μέρος των πετρελαίων και η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια στην Ευρώπη και αλλού σε χρυσό».
Μας έδεναν λοιπόν και αυτό ήταν σαφές και εμείς είχαμε γίνει αποδέκτες συγκεκριμένων τέτοιων συζητήσεων-ενημερώσεων. Και τα φωνάζαμε και τα γράφαμε, αλλά τότε το «σύστημα» στην κορυφή μας έβγαζε γραφικούς. Όχι μόνο εμάς προσωπικά, αλλά πλειάδα προσώπων της πολιτικής, των επιστημόνων και των ΜΜΕ.
Γι’ αυτό και τώρα φωνάζουμε ότι η κρίση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ήξεραν τι έκαναν και οι Γερμανογάλλοι και οι εδώ άνθρωποί τους. Γι’ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι εναντίον των μέτρων. Να δώσουν τα χρήματα αυτοί που μας τα μαγείρεψαν όλα αυτά και αυτοί που κέρδισαν. Και αυτοί είναι οι έχοντες συμφέρον από το ευρώ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο φάκελος που δημοσιεύουμε σήμερα αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει και αυτή την πληροφόρηση παρέχει. Και την προειδοποίηση ότι μυαλό δεν βάζουν. Για παράδειγμα, ποιος είναι ο κ. Λάγαρης, το πρόσωπο που είναι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπου παίζονται τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των πολιτών; Πόσα χρήματα έχουν εισπράξει οι προβόπουλοι του συστήματος τα τελευταία χρόνια;
Οι απαντήσεις θα δείξουν ότι στο «σύστημα» δεν υπάρχει κρίση… Και μπαίνει στη δεύτερη φάση. Να δώσει αυτά που υποσχέθηκε ή αυτά για τα οποία χρησιμοποιήθηκε εκβιαζόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα