Πρόβλημα οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Του Δ. Γιαννακόπουλου
Ήλθε, απάντησε σε εξήντα ερωτήσεις, συνομίλησε με περισσότερους από διακόσιους ανθρώπους, απευθύνθηκε σε δύο χιλιάδες, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ανέπτυξε τα φιλελληνικά του αισθήματα, ζήτησε από τον Σαμαρά να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και αποχώρησε σε δώδεκα ώρες από την ώρα που η πτήση του έφτασε στην Αθήνα.
Παρά

τα κοντά 80 του χρόνια, μια προσωπικότητα όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο και αποκαλούμενος «πατέρας του ευρώ», δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι λιγότερο. Ο μαθητής του στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια, Πέτρος Δούκας, που τον προσκάλεσε για τη διάλεξη στο Ζάππειο, ήξερε ότι ο Μαντέλ αποτελεί το πραγματικό σύμβολο όχι μόνο της διεθνούς οικονομικής επιστήμης, αλλά και της φυσικής αντοχής. Το πρώτο πράγμα που είπε ο Καναδός νομπελίστας, διαψεύδοντας τις κινδυνολογικές προβλέψεις και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των επενδυτικών οίκων και των «κορακιών», είναι ότι «παρά τις δυσκολίες, το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει, επειδή το διευκόλυνε η μακρόχρονη ειρήνη και το αίσθημα ασφάλειας που εξασφάλισε το ΝΑΤΟ. Μόνο συνθήκες γεωπολιτικών αναταράξεων μπορεί να το θέσουν σε κίνδυνο». Το δεύτερο πως «η Ελλάδα έχει μόλις 25% πιθανότητες να βγει από το νόμισμα και δεν υπάρχει νόημα να επιστρέψει στη δραχμή, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τα δάνειά της πάλι σε ευρώ».
Νέο PSI
Το τρίτο και καταλυτικό πράγμα που ανέφερε ο Μαντέλ ήταν ότι «δεν έχει δημιουργηθεί μηχανισμός ‘‘εκδίωξης’’ της Ελλάδας από το ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το χρέος της, που παραμένει τεράστιο και μετά το κούρεμα. Θα χρειαστεί κάποια νέα ρύθμιση, αλλά μέσα στο ευρώ. Αλλά και η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει κι άλλο τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει κι άλλο τον τεράστιο όγκο του δημόσιου τομέα της». Δηλαδή, θα απαιτηθεί μια νέα μορφή «κουρέματος» σε κάποια φάση, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν αρχίσουν να αποδίδουν άμεσα.
Πολιτικά
Όσον αφορά στα πολιτικά, ο Μαντέλ εισηγήθηκε την αλλαγή του πρωθυπουργικού μοντέλου σε προεδρικό, προκειμένου «ο πρόεδρος να μπορεί καλύτερα και με περισσότερες αρμοδιότητες να κάνει τη δουλειά του». Επίσης, τάχθηκε κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα μικρά κόμματα συχνά εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ηγέτη τους και όχι του έθνους. Τα μεγαλύτερα κόμματα, επειδή έρχονται αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα της διακυβέρνησης, αναγκάζονται να συμπεριφέρονται πιο ορθολογικά. Οι συμμαχικές κυβερνήσεις δύσκολα μπορεί να πάρουν τις δύσκολες απαραίτητες αποφάσεις. Ο Μπερλουσκόνι μού είπε πως θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν επιθυμεί να κυβερνήσει, αν δεν πάρει το 51%». Ο καταλυτικός λόγος του καθηγητή καθήλωσε το ακροατήριο, το οποίο αποτελείτο από τους τραπεζίτες Θ. Πανταλάκη και Θ. Κούστα, τον Γ. Μηλιό του ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος πανεπιστημιακών και παραγόντων της τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υφυπουργός Οικον
Keywords
Τυχαία Θέματα