Το τραβάνε στα άκρα

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εκταμίευση της δόσης που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα εντείνονται εκ νέου οι… φωνές και οι παρασκηνιακές ενέργειες από το εξωτερικό που από τη μια μεριά χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και από την άλλη ζητούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Τα γερμανικά ΜΜΕ, με πρωταγωνίστρια την «Bild», επιδίδονται πλέον

σε πόλεμο όχι κατά της Ελλάδας, αλλά εναντίον των ισχυρών συμμάχων της και δη της Γαλλίας, της οποίας την οικονομική κατάσταση περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα, στηρίζοντας τη θέση τους στην έκθεση του διεθνούς φήμης ινστιτούτου Berggruen.
«Μια ματιά στους δείκτες της γαλλικής οικονομίας αρκεί για να καταλάβει κάποιος πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου. Ανεργία στο 25%. Έλλειμμα στο 5%. Μηδενική ανάπτυξη. Βιομηχανική παραγωγή σε διαρκή πτώση» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Bild» και συνεχίζει: «Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ έχει ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, όπως την κατάργηση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα, αλλά φοβούμενος τις αντιδράσεις δεν κάνει το παραμικρό. Αντίθετα, έχει αυξήσει τη φορολογία, με αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο η κατανάλωση, όσο και οι επενδύσεις».

Εξελίξεις
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας επανέλαβαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και να βρουν μια βιώσιμη λύση πριν από το τέλος του Νοεμβρίου. Οι δύο υπουργοί μίλησαν σε συνέδριο στο Βερολίνο. «Είμαστε αποφασισμένοι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του ευρώ μέσω αυτών των προσπαθειών» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε μια συνολική λύση (σ.σ. για την Ελλάδα) εντός του Νοεμβρίου για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να την επιτύχουμε». Ο Σόιμπλε, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουν την αξιοπιστία του ευρώ και πρόσθεσε ότι «προχωρούμε βήμα προς βήμα σε μια δύσκολη κατάσταση με την Ελλάδα».
Ο τόνος και μόνο που χρησιμοποίησαν αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι και… τόσο δεδομένα, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από τη δήλωση της Μέρκελ μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα, όταν είπε αινιγματικά: «Εύχομαι και ελπίζω να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ». Μπορεί, λοιπόν, το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας να αναγνωρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα που καταγράφονται στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο, υπάρχουν πάντα σοβαρές επιφυλάξεις, λόγω του πολύ κακού παρελθόντος της χώρας, επί των ημερών Παπανδρέου.

Κακά μαντάτα
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας εταιρείας αμοιβαίων παγκοσμίως, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επιμένει ότι ο κίνδυνος εξόδου της

Keywords
Τυχαία Θέματα