Τολμηρές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις

Της Έλενας Ράπτη, Βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής απέδειξε πως η Ενωμένη Ευρώπη έχει ένα ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης και πως η έννοια της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη κυρίαρχη στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το κείμενο της Συνόδου μπορεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ίσως τα πρώτα καλά νέα εδώ και μεγάλο διάστημα. Η επιμονή των οικονομιών του νότου σε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, με κέντρο βάρους την ανάπτυξη, με λιγότερη λιτότητα, με πολιτικές αποφάσεις οικονομικής στήριξης, χωρίς μνημόνια και μέτρα υψηλού κοινωνικού κόστους, επαναφέρει την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που για ένα μεγάλο διάστημα χάθηκε μέσα στις ορολογίες και στις τεχνοκρατικές συζητήσεις των Βρυξελλών.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς την αύξηση του δημοσίου χρέους των χωρών, η στήριξη των κρατών από τους μηχανισμούς σταθερότητας, το σύμφωνο ανάπτυξης, η κατάργηση της προνομιακής θέσης των πιστωτών, η τραπεζική ενοποίηση και η στενότερη οικονομική ένωση είναι αποφάσεις μιας ισχυρότερης Ευρώπης. Και αυτό είναι προς όφελος όλων των λαών της.
Η Ελλάδα έχει λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη από την κατεύθυνση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών. Ο πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης έθεσε ακριβώς αυτήν τη διάσταση του προβλήματος. Μιας Ελλάδας και μιας Ευρώπης που λυγίζουν κάτω από το βάρος μιας αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης. Ήταν προφανώς ζήτημα μεγεθών να αλλάξουν οι πολιτικές μόλις ο σκληρός πυρήνας της κρίσης άγγιξε την Ιταλία και την Ισπανία. Έστω και έτσι, σημασία έχει η νέα οικονομική αντίληψη, η διαφαινόμενη στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής, τουλάχιστον στο πρώτο επίπεδο των αποφάσεων. Το τρίπτυχο ανάπτυξη, στήριξη και δημοσιονομική πειθαρχία.
Για να συμμετέχουμε, ωστόσο, στο νέο ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας θα αφαιρέσει από το δημόσιο χρέος της χώρας 50 δισ. ευρώ! Η συζήτηση για τη στήριξη των κρατών από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς χωρίς την επιβολή μνημονίων ανοίγει τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, για την επιμήκυνση των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, για μια σειρά αλλαγών που μπορούν, μαζί με την εφαρμογή των μέτρων του αναπτυξιακού συμφώνου, να αλλάξουν σταδιακά το οικονομικό κλίμα.
Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει και ανάλογες εθνικές αντιπαροχές. Αλλαγή συνολικής νοοτροπίας. Τολμηρές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Επωφελείς αποκρατικοποιήσεις σε ζημιογόνα στοιχεία του Δημοσίου. Ελκυστικούς φορολογικούς και επενδυτικούς νόμους.
Η αίσθηση πως κάτι αλλάζει στην Ευρώπη είναι πραγματική και έχει μόνο μια ερμηνεία: τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα ελληνικά συμφέροντα, για τις αλλαγές που απαιτούνται άμεσα, προκειμένου να βγούμε από την οικονομική κρίση ισχυρότεροι και με ένα καλύτερο κράτος. Η νέα κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία να βάλει τα θεμέλια μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας. Είναι εθνική ανάγκη να βάλουμε όλοι πλάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα