Politico: Η Ελλάδα απέρριψε την έκκληση του Ευρωπαίου εισαγγελέα για ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών για τα Τέμπη – Ποιους υπουργούς εννοούσε

Politico: Η Ελλάδα απέρριψε την έκκληση του Ευρωπαίου εισαγγελέα για μήνυση κατά δύο πρώην υπουργών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Politico και την δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη, η «ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής να αναλάβει δράση σχετικά με την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά από μια θανατηφόρα

σύγκρουση τρένου που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) υποστήριξε αυτές τις υποψίες τον περασμένο μήνα, όταν απήγγειλε κατηγορίες σε 23 υπόπτους — συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων — για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ», τονίζεται.

«Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, και την οποία είδε το POLITICO, σημείωνε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα “έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης”», αναφέρεται.

«Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διέπραξε ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και υπεξαίρεση που διέπραξε ο πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής», σημειώνει στο έγγραφο της η κα. Παπανδρέου, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, η ελληνική κυβέρνηση έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής.

Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε τις δικογραφίες στον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής, στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το POLITICO.

Ο κ. Σπίρτζης είπε στο POLITICO ότι προσωπικά είχε υποστηρίξει τη σύσταση προκαταρκτικής έρευνας από τη Βουλή ενώ ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του.

«Κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Καραμανλής είπε ότι αντιτίθεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ μια ερευνητική επιτροπή», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Η τρέλα του «Farm-to-Fork» ξύπνησε τον γερμανικό γίγαντα και τώρα έρχονται και οι Γάλλοι – Οι αύξηση των τιμών έχει αίτιο

Η τρέλα στην Αργεντινή – Άρχισε το αλυσοπρίονο – Ετοιμάζουν την κοινωνία του αύριο με 12ωρο και απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις – Δακρύζει ο Γεωργιάδης

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα