Εύη Ραχάλ: «Δημήτρης και Ταρζάν»

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Είναι πολύ ωραίο όταν σε μια ιστορία για μικρά παιδιά ο/η εκάστοτε συγγραφέας εμπλέκει ζωάκια που συντροφεύουν τον κεντρικό ήρωα ή έχουν πολύτιμη διάδραση μαζί του. Δίδεται μια όμορφη διάσταση και νομίζω πως τα παιδιά το ευχαριστιούνται και το διασκεδάζουν.

Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο της Εύης Ραχάλ με τίτλο Δημήτρης και Ταρζάν, που κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις. Πολλά είναι τα παράπλευρα θέματα που συγκινούν εδώ, με κεντρικό το θέμα της γνήσιας φιλίας. Τη φιλία που λόγω συνθηκών δοκιμάζεται και τελικά νικάει.

Ο ήρωας είναι ο χαμογελαστός

Δημήτρης. Και ο Ταρζάν είναι ο αξιαγάπητος και ταλαντούχος γάτος του, που φτιάχνει και ωραία φαγητά. Η ιστορία είναι χωρισμένη σε κεφάλαια (Ο Δημήτρης δεν μένει πια εδώ, Η πιο ωραία ιστορία του Δημήτρη). H αφήγηση εναλλάσσεται από τρίτο σε πρώτο πρόσωπο. Από το κείμενο δεν λείπουν οι τρυφεροί διάλογοι, που χαρίζουν ζωντάνια. Επίσης, στο δεξί μέρος της σελίδας υπάρχει εικονογράφηση εκφραστική, που συμπληρώνει όσα λέγονται. Η εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά είναι σε παραδοσιακή γραμμή και πνεύμα, γεμάτη ζωηρά και πλούσια χρώματα. Ταιριάζει με το ύφος της γραφής και θεωρούμε πως δένει μαζί της σε αρμονικό σύνολο.

{jb_quote} Προσεγγίζει την παιδική ψυχή με τρόπο ήρεμο, σταθερό και προσιτό, για να περάσει τα διάφορα μηνύματά της και να προτείνει στάσεις ζωής στους μικρούς της αναγνώστες. {/jb_quote}

Αναφορικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, μπορεί άραγε μια μετακόμιση να χαλάσει μια ουσιαστική φιλία; Είναι τα όποια εμπόδια ικανά να τη διαλύσουν; Μήπως ρόλο παίζει τελικά το αν αυτή έχει στέρεα βάση; Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να κάνουν πολλές σκέψεις για πράγματα καθημερινά και ανθρώπινα, όπως για παράδειγμα οι ανατροπές της ζωής. Μαθαίνουν πως στη ζωή δεν είναι όλα τέλεια, αλλά υπάρχουν σκαμπανεβάσματα που καλούνται οι άνθρωποι να υπερβούν και να προχωρήσουν.

Με την αφήγηση μέσα στην αφήγηση, το ωραίο αυτό τέχνασμα, η Ραχάλ δίνει έναν ωραίο τόνο στο παραμύθι. Ο ήρωας διηγείται στη μικρή του αδελφή ό,τι συνέβη. Διαβάζω το σημείο όπου απευθύνεται στον Ταρζάν, όταν τα πράγματα αποκαταστάθηκαν. «Πιο σιγά, Ταρζάν, μόλις αποκοιμήθηκε η Μυρτώ. Της έλεγα για τη φανταστική εκείνη μέρα. Κατάλαβες ποια, ε;» (σελ. 40)

Ο υπότιτλος του βιβλίου –«Θα με πάρεις μαζί σου;»– δηλώνει ένα δίλημμα. Συχνά ακόμα και τα μικρά παιδιά μπαίνουν σε διλήμματα που μπορεί να τα βασανίζουν. Ειδικά όταν πρόκειται για θέμα που αφορά σε μια φιλία, η οποία, αν είναι αληθινή, χαρίζει την ευτυχία και δυναμώνει ψυχικά το άτομο. Στη σελίδα 34 διαβάζουμε: «[...] Μακάρι να μέναμε μαζί. Είχε δίκαιο ο Ταρζάν. Η φιλία μας ήταν πολύ σημαντική και για τους δυο μας, όχι μόνο γιατί ταιριάζαμε πολύ, αλλά κυρίως γιατί νοιαζόμασταν ο ένας για τον άλλο και ήμασταν πάντα μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα». Έπειτα είναι και το θέμα της φιλίας με τα ζώα, το οποίο αγγίζει τους αναγνώστες. Ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς πολλά παιδιά παίρνουν ζωάκι για να τα συντροφεύει είτε γιατί νιώθουν μοναξιά, είτε γιατί δεν έχουν αδελφάκι, είτε γιατί αγαπούν τα ζώα και έχουν την εσωτερική ανάγκη να τα φροντίζουν – εδώ παίζει ρόλο και η στάση της οικογένειας.

Τελειώνοντας, πρόκειται για μια απλή, καλογραμμένη ιστορία σε άμεση και στρωτή γλώσσα. Η συγγραφέας δεν καταφεύγει ούτε σε λεκτικά πυροτεχνήματα και εξυπνακίστικες ατάκες για εντυπωσιασμό, αλλά ούτε και γίνεται διδακτική. Προσεγγίζει την παιδική ψυχή με τρόπο ήρεμο, σταθερό και προσιτό, για να περάσει τα διάφορα μηνύματά της και να προτείνει στάσεις ζωής στους μικρούς της αναγνώστες.

Δημήτρης και Ταρζάν
Θα με πάρεις μαζί σου;
Εύη Ραχάλ
εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
ΑΩ Εκδόσεις
σ. 48
ISBN: 978-618-5675-68-4
Τιμή: 16,96€

Keywords
Τυχαία Θέματα