Στον Ζαν-Μπατίστ Αντρεά το φετινό βραβείο Γκονκούρ

Ο Ζαν-Μπατίστ Αντρεά (Jean-Baptiste Andrea) είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Γκονκούρ για το μυθιστόρημά του Veiller sur elle, το οποίο αφηγείται μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην Ιταλία, καλύπτοντας μία περίοδο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Πρόκειται για μία μάλλον ασυνήθιστη επιλογή για το συγκεκριμένο βραβείο, που θεωρείται από πολλούς «ελιτίστικο», δεδομένου

ότι φέτος αναδεικνύει ένα ευπώλητο βιβλίο. Ο συγγραφέας σχολίασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Έχω την αίσθηση ότι σήμερα έχουμε παραχωρήσει το δικαίωμα της αφήγησης ιστοριών στον κινηματογράφο, λες και υπάρχει κάτι το αγοραίο στο να λες μια ιστορία, λες και αποκλείει το βάθος, όμως νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα δημοφιλείς και με βάθος, και να δίνουμε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης σε διαφορετικά είδη αναγνωστών και γενεών».

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά κυκλοφορεί το πρώτο μυθιστόρημα του Ζαν-Μπατίστ Αντρεά, με τίτλο Βασίλισσά μου (μτφρ. Κ. Κατσουλάρης, Εκδόσεις Στερέωμα, 2019), το οποίο απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις και υμνήθηκε από την κριτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζαν-Μπατίστ Αντρεά, Γκονκούρ,zan-batist antrea, gkonkour