Βαράει διάλυση η Ευρωζώνη

Ακριβώς όπως και πέρυσι, η Ευρωζώνη ζει ημέρες δράματος, μόνο που αυτή τη φορά το δράμα δεν οδηγεί σε κάθαρση και δεν είναι μονο η Ελλάδα που ευθύνεται γι’ αυτό.

Οι φήμες ότι η Ισπανία θα χρειαστεί συνολικό πακέτο διάσωσης, η μία μετά την άλλη οι χρεοκοπίες σε ισπανικές επαρχίες (μετά τη Βαλένθια και η Μούρθια), οι φόβοι για κραχ στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εντεινούμενη φημολογία για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ, έχουν φέρει τις διεθνείς αγορές στα… Τάρταρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει πάνω από 6%, σε αρνητικό πεδίο βρίσκονται ευρωπαϊκές και ασιατικές χρηματαγορές ενώ το ευρώ είναι κάτω από το 1,21 δολάρια, το χαμηλότερο δύο ετών αλλά και ρεκόρ 12ετίας σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, σταμάτησε η διαπραγμάτευση επτά τραπεζών εξαιτίας της μεγάλης πτώσης. Σε UniCredit και της Intesa μπήκε «κόκκινο» καθώς οι τιμές τους μειώθηκαν περίπου 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας –της Monte dei Paschi di Siena– καθώς και των Banco Popolare και Mediobanca ανεστάλη επίσης.

Παράλληλα το spread των 10ετών ιταλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να φθάνει στις 528 μονάδες βάσης (5,28 εκατοστιαίες μονάδες), νέο υψηλό από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το σκηνικό κατάρρευσης επέτεινε και η άνοδος των spreads των ισπανικών ομολόγων που έφτασε στο 7,5% την ίδια ώρα που οι Γερμανοί πανηγυρίζουν αφού η απόδοση των γερμανικών ομολόγων έπεσε 3 μονάδες βάσης, στο 1,13%.

Κάποιοι μάλιστα επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα!

Δημιουργείται, λοιπόν, ένα νέο σκηνικό διάλυσης της Ευρωζώνης το οποίο ενισχύουν φυσικά και οι δηλώσεις των Γερμανών, όπως του Βιτεναμέζου υπουργού, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει κι ότι έξοδος από το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι διαχειρήσιμη.

Γενικώς, βαράει διάλυση η Ευρώπη και οι συνήθεις ύποπτοι, Γερμανοί, Κομισιόν, ΕΚΤ, αγρόν αγοράζουν.

Πτώση μεγαλύτερη του 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση μεγαλύτερη του 5% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων.

Στις 11:30 υποχωρούσε  κατά 5,7%, στις 594,87 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Oι τιμές 77 μετοχών σημειώνουν πτώση, 18 κινούνται ανοδικά και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

«Η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας με το 10ετές επιτόκιο να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να επηρεάσει και την ελληνική χρηματαγορά», δήλωσε στο Reuters ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές πέντε ιταλικών τραπεζών

Στην αναστολή των διαπραγματεύσεων των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές στην Ιταλία, μετά τις απώλειες της τάξεως του 5% που κατέγραφε η μ

Keywords
Τυχαία Θέματα