Πως φτάσαμε στον Λ.Παπαδήμο

Την περασµένη Κυριακή ο κ. Λ. Παπαδήµος ετοιµαζόταν, όπως είχε προγραµµατίσει, να αναχωρήσει από τη Βοστώνη µε προορισµό την Ευρώπη. Ενα τηλεφώνηµα από το γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου τον έκανε να αλλάξει το εισιτήριό του. «Σε παρακαλούµε να έχεις το τηλέφωνό σου ανοιχτό τις επόµενες ώρες» του είπαν.
Επειτα από λίγο τον κάλεσαν να έρθει στην Αθήνα, στην οποία προσγειώθηκε δεκαοκτώ ώρες µετά την απόφαση των κκ. Γ. Παπανδρέου
και Αντ. Σαµαρά να προχωρήσουν στον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας. «∆εν ήρθα αυτόκλητος στην Ελλάδα» εξηγούσε τις τρεις ηµέρες της δυστοκίας και των παρασκηνιακών µεθοδεύσεων, µε τις συνεχείς ανατροπές, τις συγκρούσεις και τα τελεσίγραφα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν∆, αλλά και από την πλευρά των δανειστών.
Την περασµένη Πέµπτη ένδεκα ηµέρες µετά την ατυχή εξαγγελία του δηµοψηφίσµατος στις 31 Οκτωβρίου, το κλίµα που διαµορφώθηκε στην κοινή γνώµη υπέρ της επιλογής ενός πρωθυπουργού µε τα εχέγγυα του κ. Παπαδήµου, σε συνδυασµό µε τους ατυχείς χειρισµούς των κκ. Παπανδρέου και Σαµαρά, θρυµµάτισε τα κοµµατικά τείχη. Ο νέος Πρωθυπουργός έλαβε την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης την Πέµπτη το µεσηµέρι έπειτα από µακρές και δύσκολες διαπραγµατεύσεις και η πρώτη του δήλωση ήταν µία έκκληση για «ενότητα, συνεννόηση και σύνεση». Από την περασµένη Κυριακή και ολόκληρη την προηγούµενη εβδοµάδα εξελίχθηκαν γνωστά γεγονότα και άγνωστα παρασκήνια, τα οποία καταγράφει σήµερα «Το Βήµα». Στην πρώτη συνάντηση των δύο αρχηγών, τη ∆ευτέρα, συζητήθηκαν δύο ονόµατα, των κκ. Λ. Παπαδήµου και Στ. ∆ήµα.

Σαμαράς: «Οχι τραπεζίτη»
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου λένε ότι ο αρχηγός της Ν∆ απάντησε ότι δεν θέλει σε αυτή τη φάση να επιλέξει τραπεζίτη και ο ίδιος δεν επέµεινε. Η υποψηφιότητα του κ. ∆ήµα προς το παρόν χάνεται στο µυστήριο. Αλλες πηγές, από την πλευρά της Ν∆, αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή ειπώθηκαν για πρώτη φορά και τα ονόµατα των κ. Φ. Πετσάλνικου και Απ. Κακλαµάνη. Η πλευρά του κ. Σαµαρά, πάντως, επέµεινε ως το τέλος ότι ουδέποτε δέχτηκε πρόταση για τον κ. Παπαδήµο από το ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο δεν είχε καµία αντίρρηση να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Τις επόµενες ηµέρες η ελληνική κοινή γνώµη, µαζί µε όλον τον πλανήτη, παρακολουθούσε µια πρωτοφανή διαδικασία, κατά την οποία και οι δύο πλευρές έθεταν συνεχώς προσκόµµατα στη συνεργασία, και τα ονόµατα των υποψηφίων πρωθυπουργών καίγονταν σαν προσανάµµατα στη φωτιά των κοµµατικών µεθοδεύσεων. «Αυτοί έκαναν τον Παπαδήµο... κόµµα!» σχολίαζαν πολιτικοί παράγοντες, παρακολουθώντας την πρωτοφανή διαδικασία που επέλεξαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαµαράς. Εκ των υστέρων λέχθηκε ότι ο κ. Νικ. ∆ιαµαντούρος έθεσε όρους οι οποίοι ήταν ασύµβατοι µε τον σχηµατισµό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Π. Ρουµελιώτης «κάηκε» εξαιτίας της πρότασης για παραποµπή του στο Ειδικό ∆ικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο κ. Β. Σκουρής αρνήθηκε την πρόταση και η υποψηφιότητα του κ. Ι. Κουκιάδη «περπάτησε» µέχρι το καφενείο της Βουλής. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να
Keywords
Τυχαία Θέματα