Λευκαρίτης στο Onsports: «Η UEFA δεν επεμβαίνει για πολιτικά πανό»

Οι κανονισμοί κάθε ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη ακολουθούν τις οδηγίες της UEFA, ωστόσο σε κάποια ζητήματα υπάρχουν εθνικοί κανονισμοί.

Το Onsports επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της UEFA, Μάριο Λευκαρίτη, προκειμένου να μας πει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο θέμα που έχει προκύψει με τα πολιτικά πανό που κάνουν την εμφάνισή τους στα ελληνικά γήπεδα. Οι Ελληνες διαιτητές μέχρι τώρα έχουν διακόψει τα παιχνίδια

μέχρι να κατέβουν τα επίμαχα πανό, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία της UEFA για διακοπή αγώνων, λόγω πανό με πολιτικό περιεχόμενο.

«Η UEFA παρεμβαίνει μέχρι έναν βαθμό στο πώς χειρίζονται κάποια ζητήματα οι εθνικές Ομοσπονδίες - μέλη της, καθώς αυτές έχουν την ευθύνη της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων τους. Όπως, γνωρίζετε, η UEFA έχει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των ρατσιστικών συνθημάτων και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει σαφής οδηγία μετά από τρεις προειδοποιήσεις να υπάρχει διακοπή του αγώνα.

Για το ζήτημα που μου αναφέρετε, η UEFA δεν επεμβαίνει. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου να μην ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα, ούτε πολιτικά μηνύματα και σε οτιδήποτε είναι εκτός αθλητικού πνεύματος. Ωστόσο το πώς θα αντιδρά ένας διαιτητής σε ένα τέτοιο φαινόμενο, είναι θέμα των κανονισμών που υπάρχουν στην εθνική του Ομοσπονδία. Εφόσον υπάρχει κανονισμός που προβλέπει τη διακοπή αγώνα τουλάχιστον μέχρι να κατέβει ένα πανό με πολιτικό περιεχόμενο, τότε ο διαιτητής οφείλει να τον εφαρμόσει», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Μάριος Λευκαρίτης.

Οσο για τα παιχνίδια, την διεξαγωγή των οποίων έχει η UEFA, όπως σε Champions League και Europa League, η κατάσταση είναι διαφορετική, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας: «Στις αναμετρήσεις που η UEFA είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή τους, ισχύουν οι κανονισμοί της. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Πριν από δύο χρόνια, σε έναν εντός έδρας παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ στο Champions League οι οπαδοί σχημάτισαν στην εξέδρα μια μεγάλη ελληνική σημαία. Ο παρατηρητής του αγώνα σε συνεννόηση με το κέντρο διαχείρισης της UEFA ειδοποίησε πως αυτό πρέπει να σημειωθεί ως πολιτικού περιεχομένου κίνηση και τελικά ο ΑΠΟΕΛ παραπέμφθηκε και κλήθηκε σε απολογία. Κι εγώ παρέστην στην εκδίκαση της υπόθεσης και τους επισήμανα πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα