Άρχισε η εξέταση των προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup

17:11 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μία, μία άρχισε σήμερα να εξετάζει τις προσφυγές για την απόφαση του Eurogroup που αφορούν στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού παρά τις οδηγίες που δόθηκαν κατά την προηγούμενη ακρόαση για το θέμα όπως οι δικηγόροι συνεννοηθούν μεταξύ τους και κατηγοριοποιηθούν οι προσφυγές για σκοπούς σύντομης εκδίκασής τους, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Παράλληλα, στην αρχή της διαδικασίας

ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη αποφάσισε να μην προεδρεύσει της διαδικασίας για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο και αφορούν την απόφαση του Eurogroup για το “κούρεμα” καταθέσεων, λόγω του ότι, όπως εξήγησε, θεωρεί ότι δεν θα είναι δυνατό να εκδοθεί απόφαση πριν την ημερομηνία της προαφυπηρετικής του άδειας.

Της διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου προήδρευσε, μετά από σύντομη διακοπή για την αποχώρηση του Δικαστή Αρτέμη, ο Δικαστής Δημήτριος Χατζηχαμπής.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να γίνει η κατηγοριοποίηση των προσφυγών, όπως είχε συμφωνηθεί από όλα τα μέρη στις 5 Απριλίου, ο Δικαστής Χατζηχαμπής εξέφρασε την απογοήτευσή του. Αναμέναμε ότι θα είχαμε την πλήρη συνεργασία των μερών, είπε.

Μετά από παραστάσεις που έγιναν από τους δικηγόρους ότι δεν τους επιτράπηκε από το Πρωτοκολλητείο να καταχωρήσουν ανταπαντήσεις στις ενστάσεις που υπέβαλλε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης για τα γεγονότα και αφού διευκρινίστηκε ότι δεν είχαν δοθεί εκ μέρους των δικαστών οδηγίες να μην γίνονται γραπτές καταχωρήσεις, δόθηκε προθεσμία μίας ημέρας (ως την Τετάρτη) για να γίνουν οι όποιες καταχωρήσεις.

Όσον αφορά άλλα παράπονα που διατυπώθηκαν για μη επαρκή πρόσβαση σε έγγραφα και φακέλους που αφορούν στις αποφάσεις που πάρθηκαν για τις δύο τράπεζες, ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι υπάρχουν φάκελοι που περιέχουν εμπιστευτικά έγγραφα που δεν επιτρέπεται να ειδωθούν παρά από συγκεκριμένα άτομα. Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα ο δικηγόρος της Κεντρικής Τράπεζας Αλέκος Ευαγγέλου διευκρίνισε από την πλευρά του ότι σε φακέλους της Κεντρικής υπάρχουν εμπιστευτικά έγγραφα για τα οποία χρειάζεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καταβλήθηκε κάποια προσπάθεια, πρόσθεσε, η οποία ωστόσο δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.

Η Ολομέλεια αποφάσισε όπως τα σχετικά με τις προσφυγές έγγραφα να μπορούν να επιθεωρηθούν στο αρμόδιο θεσμικό όργανο, είτε αυτό είναι το Υπουργείο Οικονομικών ή η Κεντρική Τράπεζα.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των δικηγόρων η Ολομέλεια αποφάσισε όπως προχωρήσει με τη σειρά στην εξέταση των προσφυγών αρχίζοντας με την πρώτη που αφορά συγκεκριμένα τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η προσφυγή εξετάστηκε στο προδικαστικό της στάδιο, με τους δικηγόρους που προσφεύγουν κατά του διατάγματος 104/2013 της Κεντρικής Τράπεζας για τη Λαϊκή να επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα είχε δραστικές συνέπειες στα δικαιώματα ιδιοκτησίας των αιτητών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας επιχειρηματολόγησε εκτενώς ως προς το γιατί το διάταγμα δεν είναι Κανονιστική Διοικητική Πράξη, αλλά Ατομική Διοικητική Πράξη, αναφέροντας προς υποστήριξη της θέσης του νομολογία σύμφωνα με την οποία η ΚΔΠ είναι γενικής φύσης και μπορεί να λάβει χώρα κατ’ επανάληψη και σε διάφορους χρόνους, ενώ στο διάταγμα, όπως είπε αναφέρεται συγκεκριμένα η ημερομηνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου την 29ηΜαρτίου, στις 06.10. Παρά το γεγονός ότι το διάταγμα ήταν γενικό όσον αφορά τον αριθμό ατόμων που επηρεάζει, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τη θέση ότι δεν παύει να έχει το στοιχείο της ατομικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης ισχυρίστηκε ότι το διάταγμα ήταν αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής απόφασης για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου, αυτής του Eurogroup, και αποτελούσε προϋπόθεση για να συνομολογηθούν το Μνημόνιο Συναντίληψης και η Δανειακή Σύμβαση, οι οποίες είναι διεθνείς συμφωνίες. Ως εκ τούτου είναι επέκταση ‘πράξης κυβερνήσεως’ και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ελέγχου του Ανωτάτου.

Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη, στις 10.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα