Εμμηνόπαυση & σεξ

17:35 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από πλήθος συναισθηματικών αλλά και σωματικών αλλαγών (διακοπή της περιόδου, εξάψεις, κατάθλιψη, κ.α.). Μια από όμως από τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν, η οποία επηρεάζει και όλη της ζωή της γυναίκας και του συντρόφου της, είναι η μείωση της επιθυμίας για σεξουαλική συνεύρεση.

Μείωση της ερωτικής επιθυμίας

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση έχει διαπιστώσει ότι η ερωτικής της επιθυμία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το 46% αυτών δήλωσαν ότι έρχονται σε σεξουαλική επαφή λιγότερο από μια φορά το μήνα και οι περισσότερες γυναίκες ομολόγησαν ότι αυτό έβλαψε τη σχέση τους.

Οι κυριότερες σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν και κάνουν της εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να χάνουν τη διάθεση για σεξ είναι:

- μείωση της λίμπιντο

- κολπική ξηρότητα και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

- λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου

- μείωση έκκρισης φερομόνης

- δυσκολία στη σεξουαλική διέγερση

- δυσκολία στην επίτευξη οργασμού

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κλασική αντιμετώπιση της υποκατάστασης των οιστρογόνων στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα είναι η ορμονοθεραπεία, που σήμερα γίνεται με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά ένθετα και αλοιφές. Υπάρχουν επίσης και πολλά προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας. Πρόκειται για ειδικές λιπαντικές κρέμες και τζελ που διατηρούν την υγρασία στον κόλπο για αρκετές ώρες, αρκεί να εφαρμόζονται πριν από κάθε επαφή.

Ο ρόλος της φερομόνης

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες, αόρατες στο γυμνό μάτι, που εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες. Είναι οι ορμόνες της ερωτικής έλξης, αφού έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ερωτική μας συμπεριφορά, καθοδηγώντας μας ασυνείδητα στην επιλογή ή την απόρριψη ενός ερωτικού συντρόφου. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι μετά την εμμηνόπαυση το σώμα των γυναικών χάνει την ικανότητα να εκκρίνει αυτή την ορμόνη, άρα η γυναίκα παύει να είναι πλέον ελκυστική στο αντίθετο φύλο.

Αμερικανοί ερευνητές προσέθεσαν τη φερομόνη (Pheromone 10:13) σε άρωμα και ζήτησαν από ομάδα γυναικών που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση να χρησιμοποιήσουν την κολόνια. Όλες ανέφεραν ότι από τη στιγμή που φόρεσαν το άρωμα, οι σύντροφοί τους έγιναν πολύ πιο τρυφεροί και είχαν σημαντικά ισχυρότερη διάθεση για περιπτύξεις και ερωτικά παιχνίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα