Ευρωκοινοβούλιο: Αναγκαία η επισιτιστική βοήθεια για 60 εκατομμύρια άπορους

18:41 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεκαεννέα εκατομμύρια Ευρωπαίοι περιμένουν την επισιτιστική βοήθεια για να ζήσουν και άλλα σαράντα εκατομμύρια κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, σε μία διεξοδική συζήτηση, που αφορούσε τη συνέχιση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προς τα εκατομμύρια των απόρων πολιτών της ΕΕ.

Δεκαεννέα εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε στην Ευρώπη και περιμένουν απ’ αυτή τη βοήθεια για να ζήσουν ενώ, πάνω από σαράντα εκατομμύρια νεόπτωχοι, κινδυνεύουν να βρεθούν, σύντομα, στην ίδια κατάσταση, υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος

Ντάτσιαν Τσιόλος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι, οι άνθρωποι που προσφεύγουν για βοήθεια σ’ αυτά τα προγράμματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στην Ευρώπη, αποδεχόμενος την τριετή καθυστέρηση που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν, για την έγκριση της χορήγησης επισιτιστικής βοήθειας στους Ευρωπαίους απόρους.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα κληθεί να ψηφίσει αύριο υπέρ της χορήγησης αυτού του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προς τους απόρους, που θα διαρκέσει μέχρι και το 2013 και θα έχει ανώτατο ετήσιο προϋπολογισμό τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές, επεσήμαναν ότι το ζητούμενο είναι να μην καταργηθεί αυτό το πρόγραμμα μετά το τέλος του 2013 και να συνεχισθεί και για τα επόμενα χρόνια αφού, όπως υπογράμμισαν, όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των απόρων και των ανθρώπων που θα στερούνται την τροφή στο μέλλον, θ’ αυξάνεται αλματωδώς.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης για την συνέχιση του προγράμματος, ενώ ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών υποστήριξε ότι τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας προς τους απόρους θα πρέπει να συνεχισθούν όσο καιρό υπάρχει φτώχεια στην Ευρώπη.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη, να επιβάλλει μόνο προγράμματα λιτότητας και να την υποχρεώσουμε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά των Πρασίνων τέλος υποστηρίχθηκε ότι, αυτή τη στιγμή 19 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη βοήθεια για να ζήσουν κι’ αυτό, όπως τόνισαν, δεν θα πρέπει να σταματήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα