Πορτογαλία: Δύο τράπεζες θα προσφύγουν στο Μηχανισμό Στήριξης

19:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Δύο από τις κυριότερες ιδιωτικές τράπεζες της Πορτογαλίας, οι BCP και BPI, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση χάρη στα κεφάλαια που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προορίζουν για το σκοπό αυτό στο σχέδιο βοήθειας προς τη Λισαβόνα. Στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης οι ηγέτες των

χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις τράπεζες την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους που πρέπει να ανέλθουν στο 9% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) εκτιμά ότι για να φτάσουν το ποσοστό αυτό οι πορτογαλικές τράπεζες χρειάζονται 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο δανεισμού της Πορτογαλίας με το ποσό των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ τον περασμένο Μάιο προβλέπει την επένδυση 12 δισ. ευρώ για την ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η τράπεζα BPI ανέφερε ότι χρειάζεται 1,72 δισ. ευρώ και η BCP 2,36 δισ. ευρώ.

Και οι δύο τράπεζες διευκρίνισαν ότι μπορεί να προσφύγουν στο ταμείο των 12 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. “Δεν είναι ντροπή να προσφύγουμε στο ταμείο αυτό”, είπε ο πρόεδρος της BCP, Κάρλος Σάντος Φερέιρα, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa. Αντιθέτως, η τράπεζα BES, που εκτιμά ότι χρειάζεται 687 εκατομμύρια ευρώ, προτιμά να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για να επιτύχει τους στόχους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα