Ποια ήταν η τελευταία φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να παίζει στην αλάνα της γειτονιάς; 7 παιχνίδια που θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία

17:49 30/9/2021 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές όταν βρισκόμαστε με τους φίλους μας δεν αναπολούμε τα γλυκά και ανέμελα παιδικά μας χρόνια και τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί; Πόσες φορές έχεις νοσταλγήσει τις παιχνιδιάρικες στιγμές γεμάτες γέλιο και χαρά στο προαύλιο του σχολείου, στην αυλή του παππού και της γιαγιάς ή στην μεγάλη αλάνα της γειτονιάς που είχατε κάθε απόγευμα ραντεβού, χωρίς ποτέ να το κανονίσετε; Απλά πήγαινες και έβρισκες τους φίλους σου πάντα εκεί. Κάποια στιγμή ήταν η τελευταία φορά που μαζευτήκατε να παίξετε, θυμάσαι ποια ήταν αυτή;

Σήμερα συζητούσα με τους συναδέλφους μου για τα ανέμελα

παιδικά μας χρόνια και όλοι μας νοσταλγήσαμε αυτή την ηλικία. Πήρα έμπνευση, λοιπόν, και αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου και πού ξέρεις; Μπορεί να αγγίξω κι εσένα που το διαβάζεις αυτή τη στιγμή.

Αν με ρωτήσει κάποιος πώς ήταν μία συνηθισμένη μέρα των παιδικών μου χρόνων θα του πω ότι στα διαλείμματα παίζαμε κουτσό και κυνηγητό, ενώ όταν σχολούσα έτρεχα κατευθείαν στο σπίτι να φάω και να διαβάσω (έκανα ότι διάβαζα) για να βγω να παίξω!

Μέσα από αυτό το μικρό storytelling θέλω να σου υπενθυμίσω πως η παιδική ηλικία δε χάνεται ποτέ. Πάντα θα υπάρχει ένα μικρό παιδί μέσα σου, σκοπός, όμως, είναι να θες να το εξωτερικεύσεις. Είσαι έτοιμη να κάνουμε μια βουτιά στις παιδικές μας αναμνήσεις και να θυμηθούμε τα παιχνίδια που παίζαμε τότε, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στις γειτονιές;

Μαζευτείτε γιατί ήρθε η ώρα για παιχνίδι!Κρυφτό

«5-10-15-20-25-30-35…» Αν διάβασες με ρυθμό αυτούς τους αριθμούς, σημαίνει ότι είχες μια υπέροχη παιδική ηλικία. Το κρυφτό ήταν και είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι γιατί ακόμα συνεχίζω να παίζω. Κάποια ανέμελα καλοκαιρινά βράδια μαζευόμαστε ακόμα μέχρι και σήμερα με την παρέα μου στην πλατεία του χωριού και παίζουμε κυριολεκτικά μέχρι το πρωί. Το παιχνίδι είναι απλό αλλά διασκεδαστικό.

Στο κρυφτό ένα παιδί μετράει με κλειστά τα μάτια και τα άλλα κρύβονται. Μόλις το παιδί τελειώσει το μέτρημα ανοίγει τα μάτια του και αρχίζει να ψάχνει πού έχουν κρυφτεί τα άλλα παιδιά.

Το παιδί που «φυλάει» πρέπει μόλις δει ένα από τα παιδιά που κρύβονται να τρέξει στο μέρος όπου μετρούσε και να πει μια συγκεκριμένη φράση πριν προλάβει να έρθει ο παίκτης που κρύβεται. Εάν δεν τα καταφέρει τότε είναι αναγκασμένος να ψάχνει μέχρι να εντοπίσει και τον τελευταίο παίκτη. Εάν δεν τα καταφέρει τότε θα συνεχίσει να «φυλάει».

Στο κρυφτό χρησιμοποιούνται και πολλές ειδικές φράσεις. Όταν το παιδί που φυλάει λέει «φτου και βγαίνω» σημαίνει ότι έχει τελειώσει το μέτρημα και αρχίζει την αναζήτηση.

Τα μήλα

Ένα αγαπημένο παιχνίδι για όλους. Αν δε θυμάσαι πώς πήγαινε, μπορώ να σε βοηθήσω. Δύο παίκτες στέκονται αντικρυστά, δεκαπέντε είκοσι μέτρα μακριά η μια από την άλλη, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όσα μέλη τους όρισαν. Οι δυο παίκτες που στέκονται αντικρυστά προσπαθούν με την μπάλα να χτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα, αυτό «καίγεται» και βγαίνει από το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει την μπάλα χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει «ένα μήλο» που θα του επιτρέψει, αν κάποια στιγμή «καεί» να μη βγει, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι, ή, αν καεί κάποιος φίλος του να του το παραχωρήσει.

Μακριά γαϊδούρα

Η μακριά γαϊδούρα είναι ένα παιδικό παιχνίδι το οποίο παίζεται από δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας σχηματίζουν μια σειρά σκυμμένα, με το ένα να έχει γυρισμένη την πλάτη του στο άλλο. Τα παιδιά της άλλης ομάδας παίρνουν φορά και πηδούν πάνω από τα παιδιά της πρώτης ώσπου να ανέβουν όλα στην πλάτη της “γαϊδούρας”. Εάν τα καταφέρουν χωρίς να τους ρίξουν τα παιδιά της άλλης ομάδας, κερδίζουν!

Pexels Αγαλματάκια

Παιχνίδι με απλό concept που απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών ατόμων. Ένα παιδί κλείνει τα μάτια και λέει «Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;». Όσο το λέει, τα άλλα παιδιά κινούνται. Αν όμως ανοίξει τα μάτια του και κάποιο παιδί κουνιέται ακόμα, τότε παίρνει την θέση του και «φυλάει» εκείνο.

Κλέφτες και αστυνόμοι

Δύο οι ομάδες: Οι κλέφτες και οι αστυνόμοι. Οι «αστυνόμοι» κυνηγούν τους «κλέφτες» και όποιον ακουμπήσουν, τον βάζουν «φυλακή». Οι υπόλοιποι «κλέφτες» προσπαθούν ν’ ακουμπήσουν τον «φυλακισμένο», για να «ελευθερωθεί».

Πατητό

Τα παιδιά ενώνουν τα πόδια τους και έχουν ως στόχο να πατήσουν το πόδι κάποιου φωνάζοντας κατά σειρά «πρώτος», «δεύτερος» κτλ. Εάν φορούσες λευκά παπούτσια είναι βέβαιο πως οι φωνές της μάνας σου ακούγονταν σε όλη την γειτονιά και είμαι σίγουρη πως ηχούν ακόμη στα αυτιά σου.

Αλάτι χονδρό-Αλάτι ψιλό

Έπειτα από κλήρωση βγαίνει η «μάνα». Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο κάθονται κάτω σταυροπόδι με τα χέρια πίσω, με τις παλάμες ανοιχτές. Η «μάνα» στέκεται έξω από τον κύκλο και κρατάει ένα μαντήλι. Στη συνέχεια κινείται γύρω από τον κύκλο τραγουδώντας:

«Αλάτι ψιλό, αλάτι χονδρό,
έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω
παπούτσια δεν μου πήρε να πάω στο χορό».

Την ώρα που τραγουδάει γύρω από τον κύκλο, πετάει το μαντίλι πίσω από ένα παιδί και συνεχίζει μέχρι να καταλάβουν ότι δεν κρατάει πια το μαντήλι. Το παιδί που πήρε το μαντήλι σηκώνεται και αρχίζει να κυνηγάει τη μάνα. ‘Όταν την πιάσει η μάνα κάθεται στη θέση του μαζί με τα άλλα παιδιά. Το παιδί που πήρε το μαντήλι γίνεται μάνα και αρχίζει να κυνηγάει».

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές είμαι σίγουρη ότι έκανες εικόνα τον παιδικό σου εαυτό να παίζει και να τρέχει χωρίς φόβο, παρέα με τους φίλους του. Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, αυτά τα παιχνίδια γιατί δεν τα παίζουμε σήμερα; Ποιος μας είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε παιδιά; Σημασία δεν έχει άλλωστε το πώς νιώθουμε κι όχι η ηλικία.

Προσπάθησε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα μαζευτεί με την παρέα σου να μην πάτε σε μια καφετέρια και να μην ασχοληθείτε με το κινητό. Βγείτε έξω, γίνετε ένα με τη φύση και αναπτύξτε γερούς δεσμούς μεταξύ σας. Γελάστε με την καρδιά σας, πέστε κάτω και χτυπήστε αν χρειαστεί, θα περάσει και αυτό, όλα περνούν…αλλά ζήστε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια ήταν η τελευταία φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να παίζει στην αλάνα της γειτονιάς; 7 παιχνίδια που θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα