ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΥΠΝΟΒΑΤΕΙ

Έρευνα επιστημόνων αμερικανικού πανεπιστημίου έδειξε πως το 30% των ενηλίκων έχει υπνοβατήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό στα παιδιά.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Συχνό φαινόμενο αποδεικνύεται η υπνοβασία στους ενηλίκους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology. Μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford σε 19 χιλιάδες Αμερικανούς έδειξε πως σχεδόν το 30% έχει υπνοβατήσει κάποια στιγμή στη ζωή του, αν και μικρότερο ποσοστό, γύρω στο 4%, έχει υπνοβατήσει τον τελευταίο χρόνο. 1% εξ αυτών είχε δύο η περισσότερα επεισόδια κάθε μήνα. Μπορεί να δίνει τροφή

για κωμικές στιγμές στον κινηματογράφο, αλλά η υπνοβασία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και για τους υπνοβάτες αλλά και τους γύρω τους.

Πάντως, η υπνοβασία είναι πιο πιθανόν να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, το ποσοστό των παιδιών που υπνοβατούν ανέρχεται στο 30%. Σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιδίων στην εμφάνιση της υπνοβασίας, αφού το 11,4% των ανθρώπων που ανέφεραν ότι υπνοβατούν δήλωσαν ότι ανάλογα επεισόδια είχαν και αδέρφια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα