ΦΟΡΟΙ …ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ

Πέντε φορές πάνω υπολογίζεται να είναι φέτος τα έσοδα από τους φόρους που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως προέκυψε σε ευρύτατη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. Διαμορφώνονται οι «φάκελοι» που θα τεθούν επί τάπητος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Έρχεται και νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής και την άφιξη της τρόικα

στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών έγινε ευρεία σύσκεψη ανάμεσα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Ουσιαστικά ήταν μία ενημέρωση -κυρίως- για την πορεία των εσόδων, ενώ άρχισαν να ανοίγουν και οι φάκελοι που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στα 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσουν φέτος τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, όταν πέρυσι ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι χρεωστικές δηλώσεις (δηλαδή εκείνες με τις οποίες ο φορολογούμενος καλείται να καταβάλλει φόρο) αντιστοιχούσαν στο 19% του συνόλου των 5,5 εκατ. δηλώσεων (σχεδόν 1.045.000 δηλώσεις) ενώ φέτος θα διαμορφωθούν στο περίπου 65% (3.575.000 χρεωστικά σημειώματα)!!!

Αυτή την τάση δείχνει η μέχρι τώρα ροή της εκκαθάρισης και για αυτή την εντυπωσιακή αλλαγή της εικόνας ευθύνεται φυσικά η δραστική μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ (από 12.000), το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και τα αυξημένα έως 70% τεκμήρια!! Και φυσικά ο συμψηφισμός του φόρου που προκύπτει με την έκτακτη εισφορά!

Στην σύσκεψη έγινε «κουβέντα» και για το νέο εθνικό φορολογικό σχέδιο ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα βασικά σημεία του προβλέπουν:

-Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Ανάλογα με το ύψος τους εισοδήματος θα διαμορφώνονται και οι εκπτώσεις φόρου για κάθε φορολογούμενο.

-Ενιαίο φόρο ακινήτων. Εξετάζεται η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας.

-Δημιουργία του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες. Πλέον το εισόδημα δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις.

-Απόδοση των έμμεσων φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

-Ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

-Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Μέσα από την διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους πιστωτές μας για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα κατατεθεί και η πρόταση για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα