«Η νύχτα των ήχων» στη Λυών

09:41 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Το φετινό γαλλικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Η νύχτα των ήχων» ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης στην Λυών. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες δημιουργούς. Η μουσική διοργάνωση κρατά έξι μέρες και φιλοξενεί αστέρια της ηλεκτρονικής, της τέκνο και της ίντι μουσικής. Περισσότεροι από 80.000 φαν παρακολουθούν το φεστιβάλ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις, περιλαμβάνεται και το «Ευρωπαϊκό Εργαστήριο», ένα φόρουμ, όπου συζητιούνται διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Αυτός ήταν ο λόγος που βρέθηκε στο φεστιβάλ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα

Φίσερ: «Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει περισσότερο τον εαυτό της. Πρέπει δηλαδή να δει τη διαφορετικότητα, την αρνητική, τρομερή πλευρά της διαφορετικότητας που είναι ο εθνικισμός. Ως βασική αρχή όμως, η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό. Ένα φεστιβάλ σαν κι αυτό μπορεί να μας δώσει νέες ιδέες».

Η Ντιάν είναι μια 26χρονη DJ από τη Λυών που της αρέσει πολύ η τέκνο σκηνή του Ντιτρόιτ. Εγκατέλειψε τις σπουδές κλασικής μουσικής για να αφιερωθεί στο ντιτζεϊλίκι και τα νυχτερινά κλαμπ: «Πέρασα τέλεια. Ήταν εκπληκτικά στην πίστα και μπήκα πραγματικά στο κλίμα της ηλεκτρονικής μουσικής. Κατάλαβα ότι μου ταιριάζει απόλυτα, εδώ και πολύ καιρό. Ήταν σαν αποκάλυψη. Ήξερα ότι θα επέστρεφα στη μουσική, με το δικό μου διαφορετικό τρόπο».

Η μουσική παραγωγός και τραγουδίστρια Kid A κατάγεται από την αμερικανική Βιρτζίνια. Έχει επηρεαστεί πολύ από τον Μάιλς Ντέιβις και τη Νίνα Σιμόν και της αρέσει να πειραματίζεται με τη φωνή και τις μουσικές της για να δημιουργήσει νέα ηχητικά τοπία: «Νομίζω ότι εδώ είναι πιο πρόθυμοι και περισσότερο ανοικτοί σε νέους ήχους σε αντίθεση με την Αμερική, όπου κυριαρχεί το mainstream τοπ 40 που παίζουν οι τηλεοράσεις. Εκεί όλοι θέλουν αυτές τις μουσικές, όπως το φαστ φουντ. Όταν ήρθα εδώ, λάτρεψα πραγματικά τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ακούσουν καινούργια πράγματα».

Η Ντελφίν από τη Λυών είναι αυτοδίδακτη. Έχει υιοθετήσει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο PILAR. Οι μουσικές της επιρροές βρίσκονται στους New Order και τους Kraftwerk: «Δεν έχω δει ποτέ μου διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Όλοι πρέπει να εκφραζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε την προσωπικότητά μας, τους ήχους μας, την εμφάνισή μας».

Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 11 χρόνια ζωής. Έχει παρουσιάσει όλους τους καλλιτέχνες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα