«ΜΑΤΩΝΕΙ» Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

16:20 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην τέταρτη θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.,όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών στην παιδεία βρίσκεται η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE).

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη

Τύπου της ΟΛΜΕ, στην οποία μίλησαν εκτός από τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και οι καλεσμένοι των καθηγητών Hugo Yasky (γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Αργεντινής) και Robert Baradel (γενικός γραμματέας της SUTEBA, δηλαδή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της επαρχίας του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής).

Σημειώνεται ότι  στην Αργεντινή, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι σήμερα, σε αντιστοιχία περίπου 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας 600 ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών (30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).

Σχετικά με τις  περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ.

Ενώ όπως έγινε γνωστό στην Ισπανία έγινε κατάργηση των έξτρα αμοιβών και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας.

Στην Ουγγαρία έγινε «κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)».

Στην Τσεχία «τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%», στη Βουλγαρία «οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».

Όσον αφορά τις περικοπές στην Ελλάδα τα στοιχεία έχουν ως εξής: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 ευρώ- περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45- 75 ευρώ- 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 ευρώ- 100% περικοπή».

Keywords
Τυχαία Θέματα