ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Φόβος για τυχόν διαρροές βουλευτών κατά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την κινητοποίηση υπέρ του αντιθέτου να έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινωνεί προσωπικά με τους διαφωνούντες, ενώ πάντα υπάρχει και η …κομματική πειθαρχία, που θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της «πράσινης» ΚΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

να δείχνει προς τα έξω την …αισιοδοξία της για την «συμπαγή» εικόνα που θα επιδείξει η ΚΟ της στη διαδικασία ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ, στην πραγματικότητα όμως οι «ύποπτοι» προς καταψήφιση βουλευτές κυμαίνονται μεταξύ τριών και έξι από τους συνολικά 33.

Ήδη, μετά τον Κώστα Σκανδαλίδη, που δήλωνε προ εβδομάδων ότι δεν θα ψήφιζε δραματικές μειώσεις σε χαμηλά εισοδήματα, την πρακτική της προσωπικής επικοινωνίας μαζί του, σκέφτεται να εφαρμόσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και με τον Μίμη Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Ανάλογες πιέσεις δε, αναμένουν και όσους άλλους εκφράζουν διαφωνίες, με κορυφαίο μέτρο, εφόσον τελικά αποφασιστεί, την κομματική πειθαρχία.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, επιμένουν να ζητούν διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή, με σκοπό την μη λήψη οριζόντιων μέτρων, την κατάτμηση του πακέτου σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια, το ‘κλείσιμο’ της συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο και την ψήφιση των μέτρων σε μία δόση, μια και θεωρείται πολύ δύσκολη η “υπακοή” των βουλευτών στον βαθμό που θα υποστούν την ίδια βάσανο δύο φορές, όπως φέρεται να πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής επέμεινε χθες o Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας τα μέτρα να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις και καλώντας τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το “θέμα επιβίωσης” της χώρας, μια και τετοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup ή Συνόδου Κορυφής και οχι σε επίπεδο τρόικας. Οτι εμφανίζει διαφορετική εικόνα κάθε μέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, υποστηρίζοντας ότι στο ραντεβού των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα, ο ίδιος εφέρετο να έχει συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 7,5 δις με την τρόικα, τα οποία όμως δεν τους παρουσίαζε στο σύνολό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα