ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ TASK FORCE, ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η πορεία υλοποίησης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Κρούσης. Στο επίκεντρο και οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πραγματοποιείται σήμερα η 4η συνάντηση των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αντιπροσώπων των Διεθνών Οργανισμών που παρέχουν τεχνική βοήθεια στη χώρα μας (task force). Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης και ο Υφυπουργός Δ.Μ.&Η.Δ. Μανούσος Βολουδάκης.

Εκτός από τα τεχνικά ζητήματα η ομάδα κρούσης αναμένεται να ασχοληθεί και

με τα σημεία του χρονοδιαγράμματος τα οποία έχουν «χτυπήσει κόκκινο» λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Με βάση το τελευταίο πλάνο που είχε καταρτιστεί από τη κυβέρνηση Παπαδήμου η πορεία υλοποίησης αρκετών δράσεων που απορρέουν από το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Παρά τις εκκλήσεις της Ομάδας Κρούσης και του ίδιου του Πρωθυπουργού ορισμένα ζητήματα έχουν παραμείνει στάσιμα.

Ένα από τα θέματα αυτά σχετίζεται με το μείζων ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται από την γραφειοκρατία. Το επίμαχο ζήτημα θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιανουάριο προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανταγωνιστικότητας. Προς το παρόν δεν καταγράφεται ικανοποιητική πρόοδος. Στη ίδια κατηγορία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το θέμα της εκτίμησης των επιπτώσεων που προκαλούνται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μέσω των οποίων θα προκύψει μια αποτελεσματική φόρμα αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το μείζων ζήτημα της αναλογίας μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων στο δημόσιο. Το σχετικό θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα έχει συντάξει έκθεσή που αποτυπώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και οι προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την έκθεση σε τέσσερις τομείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού, το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές ηγεσίες συγκεκριμένων υπουργείων νομοθετούσαν κανόνες μεν για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ταυτόχρονα έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο. Από τις συγκριτικές μελέτες προκύπτει ότι το 2010, αν και συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα έμεινε αμετάβλητος στις 692.301 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα