ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στόχος η διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές.


Μέτρα για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η θωράκιση των τραπεζών

έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές.

Το υπουργικό θα εξετάσει την κατανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις εγχώριες τράπεζες ώστε να εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% που θα τις καθιστά βιώσιμες εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι ζημιές των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών -Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς- για τη χρήση του 2011 διαμορφώθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 28,26 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη των ζημιών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ήδη δεσμεύτηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυση των παραπάνω τραπεζών με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ με τις επιστολές που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στις διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται απο την πρώτη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση. Με επιπλέον 25 δισ. ευρώ θα ενισχυθεί το ΤΧΣ μέσα στο καλοκαίρι.

Το Υπουργικό αναμένεται να συζητήσει σήμερα την κατανομή κεφαλαίων και στις μικρότερες τράπεζες καθώς και τρόπους ώστε τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί απο το ΤΧΣ να ενισχύσουν άμεσα τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η δέσμευση των ομολόγων που αντιστοιχούν στα κεφάλαια που χρειάζεται κάθε τράπεζα έναντι των αυξήσεων κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει προβλέψει συνολικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ωστόσο στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τελικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.
.

Keywords
Τυχαία Θέματα