ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σκληρή επίθεση κατά του Ολάντ από το βρετανικό περιοδικό Economist που τον χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.


Του Γιώργου Βλαβιανού

Το παιγνίδι στην Ευρώπη θα είναι σκληρό και βρώμικο. Η Γερμανία θέλει να κρατήσει τα πρωτεία και να διαχειρίζεται τα υπόλοιπα μέλη σαν υποτακτικούς. Όπως άλλωστε έκανε και το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο Β. Σόιμπλε

με τις δηλώσεις του δείχνει να μην τον ενδιαφέρουν οι απόψεις του Φρανσουά Ολάντ και με τη γνωστή αλαζονεία και φλεγματικότητά του υπενθυμίζει ότι θέμα ευρω-ομολόγου δεν τίθεται.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί – το συνοδοιπόρο της Μέρκελ στη συντηρητική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση το Νότο της Γηραιάς Ηπείρου – στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την άλλη Κυριακή δέχθηκε επίθεση για δεύτερη φορά από το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό «Economist». Το περιοδικό πήρε σαφέστατη θέση εναντίον του χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «επικίνδυνο» για την Γαλλία αλλά και την Ευρώπη.

Κατά το συντηρητικό οικονομικό περιοδικό ο Ολάντ θα είναι «εχθρικός με τις θεσμικές αλλαγές που θα επέτρεπαν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα». Το γεγονός αυτό θα «έθετε σε κίνδυνο τη θέληση των ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις βασανιστικές αλλά απαραίτητες για την επιβίωση του ευρώ» γράφει το περιοδικό. Μάλιστα σημειώνει ότι ο Ολάντ «μιλάει πολύ για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά λίγο για την ανάγκη δημιουργίας πλούτου».

Αν εκλεγεί, σημειώνει ο Economist, τότε θα «συρθεί από τους οπαδούς του και το ίδιο του το κόμμα που δεν έχουν αντιληφθεί την επείγουσα αναγκαιότητα για να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αν δεν γίνουν αυτές τότε η απάντηση των αγορών θα είναι εξαιρετικά σκληρή και οι πρώτες συνέπειες θα είναι προς γειτονικές χώρες».

Οι αντιδράσεις των Γάλλων στα όσα έγραψε ο Economist ήταν πολλές. Κυρίως στάθηκαν στο αδιανόητο να δέχονται κριτική από μία χώρα που η ίδια δεν κάνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως γράφουν γαλλικές εφημερίδες και δεν θέλησε να συμμετάσχει αν και μέλος της Ε.Ε στο κοινό νόμισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα