ΖΗΤΟΥΝ «ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ» ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σκληρή γραμμή από την Τρόικα. Ζητά περικοπές κατά 50% στις αποζημιώσεις και κατάργηση 3ετιών. Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην χθεσινοβραδινή εμπλοκή.

Ημέρες δεύτερου μνημονίου, όταν η Τρόικα ζητούσε με επιμονή, και τελικά «πήρε» τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% θύμισε χθες η σχεδόν 7ωρη διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας

με την Τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εργασίας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «ζητούν τον πατέρα τους και τη μάνα τους», για να συμπληρώσει ότι «αυτοί προσπαθούν να καταλάβουν το ισχύον νομοθετικό μας πλαίσιο κι εμείς να τους αντιληφθούμε τι ζητάνε»…

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» δήλωσε χθες αργά το βράδυ άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. «Παλεύουμε και ότι καταφέρουμε, κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν» είπε για να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη σημερινή δύσκολη διαπραγμάτευση που θα γίνει σε δύο επίπεδα. Αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια με τους επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών.

Αυτό που είναι σίγουρο, μετά και από το «καυτό» Σαββατοκύριακο που πέρασε, είναι ότι η Τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο (priori action) τις περικοπές κατά 50% στις αποζημιώσεις και τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης καθώς και την κατάργηση των 3ετιών στους βασικούς μισθούς.

Οι δανειστές επιμένουν στη δραματική μείωση των αποζημιώσεων, θέτοντας ανώτατο όριο τα 12 μηνιάτικα, ενώ ζητούν και αναδρομικότητα, υπό την έννοια ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη  περάσει τα 16 χρόνια και δικαιούνται άνω των 12 μισθών αποζημίωση.

Όσο για το θέμα του κατώτατου μισθού και τις τριετίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τρόικα ζητά την κατάργηση των τριετιών και την δημιουργία ενός ενιαίου μισθού αναφοράς.

Στο υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να τους πείσει, ότι «ο νομοθετημένος από την κυβέρνηση κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι “γυμνός” από την εξέλιξή του».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα