Ερχεται η τρόικα, σε νέες βάσεις η διαπραγμάτευση

Του Δ. Κεμπέ

Ακραίες κοινωνικές καταστάσεις προκαλούνται μέρα με τη μέρα στη χώρα, καθώς ο αριθμός των ανέργων πολλαπλασιάζεται εφιαλτικά, οι άστεγοι ανέρχονται στις 20.000 και τα κρούσματα αυτοκτονιών αυξάνονται δραματικά. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν, επιτέλους, με καθυστέρηση δύο ετών να εφαρμόσουν αναπτυξιακή πολιτική και να… χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος, αφού πρωτίστως έχουν προξενήσει τεράστιο πόνο και ανεπούλωτες οικονομικές πληγές στο σύνολο του ευρωπαϊκού νότου. Η τρόικα έρχεται από

Δευτέρα στην Αθήνα για να μείνει «όχι μέρες, αλλά βδομάδες ολόκληρες» όπως ανέφεραν Γερμανοί αξιωματούχοι, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα του εύρους των διαπραγματεύσεων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αντιπαραθέσει η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το μνημόνιο 2, όπως τα εξής:
- Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσο όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.
- Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος έως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν στην τετραετία 2013-2016.
- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.
- Αποκρατικοποιήσεις: Έως το τέλος του α’ εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.
- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αν, τελικώς, εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.
- «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές: Το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

Πρώτο «χαμόγελο»
Υπάρχει ωστόσο και η αισιόδοξη, έστω και συγκρατημένα, πλευρά που αναδεικνύεται από τον FITCH. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις αξιολογήσεις και τις προοπτικές των κρατών, προειδοποιεί ότι η οικονομική συρρίκνωση στη χώρα μας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και η κατάσταση της ρευστότητας επιδεινώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνέχιση των δόσεων. Η δημοσιονομική λιτότητα και οι επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την ισχυρή αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα