Ετοιμάζουν τις «μηχανές» για τις αποκρατικοποιήσεις

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονες προετοιμασίες παρατηρούνται στη λεωφόρο Συγγρού, προκειμένου ο κομματικός μηχανισμός να «βάλει πλάτη» στην αναμενόμενη «σύγκρουση» με τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που είναι ήδη στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι το βάρος πέφτει στους ώμους του Γραμματέα Συνδικαλιστικού, Φίλιππου Ταυρή, ιδιαίτερα όπου

έχουν παρουσιαστεί «τάσεις» αντιπαράθεσης στη γραμμή του κόμματος, κυρίως, από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, μέλη της οποίας –όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές– δεν κρύβουν ότι βρίσκονται «με το ένα πόδι» προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Αν και η ΔΑΚΕ του δημόσιου τομέα, όπως λέει ο λαός μας, λένε το «ΝΔ και ξερό ψωμί», ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, Νίκος Κουτσούκης, δήλωσε με νόημα ότι «έχουμε παράλληλη πορεία με τη ΝΔ και όχι ταυτόσημη. Μπροστά και λίγο αριστερά…»!
Από την άλλη, είχαμε αυτές τις μέρες και την επιστολή του προέδρου της ΣΑΤΑ, Θύμιου Λυμπερόπουλου, προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάνει την «παραίνεση» στον κ. Σαμαρά «να προσέχει για τους Χατζηδάκη και Κεφαλογιάννη», καθώς πιστεύει ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στο κόμμα, αν και άλλοι σχολιάζουν ότι ο κ. Λυμπερόπουλος δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τους δύο συγκεκριμένους υπουργούς.

Μπροστά ο Σαμαράς
Ωστόσο, σύμφωνα με το «βαρόμετρο» της Public Issue, παρουσιάζεται βελτίωση της εικόνας Δεξιών πολιτικών αρχηγών και κομμάτων, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στο «μνημονιακό» ή το «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο. Έτσι, στο πεδίο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς αύξησε τη δημοτικότητά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος απολαμβάνει άνοδο 5% και ο Πάνος Καμμένος κατά 3%.
Πάντως, αν και ακόμη αντανακλάται η χαμηλή εμπιστοσύνη που τρέφουν οι πολίτες για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%), ενώ καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Παρά, όμως, το χαμηλό μερίδιο εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά στο έργο της διακυβέρνησης, παραμένει, όπως και προεκλογικά, το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, σε σχέση με το «βαρόμετρο» του Μαΐου, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν μείωση της δημοτικότητάς τους, ενώ αντίθετα όλα τα δεξιά κόμματα ανεβαίνουν ή παραμένουν στάσιμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%), ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.
Αντίθετα, πτώση μεταξύ 2 και 3 μονάδων παρατηρείται στη δημοτικότητα όλων των αρχηγών της Αριστεράς, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, που παραμένει στάσιμος. Πρώτος παραμένει ο κ. Κουβέλης (64%), αφήνοντας δεύτερο τον πρωθυπουργό (50%).
Η ίδια εικόνα διαμορφ

Keywords
Τυχαία Θέματα