Οργή για τα σενάρια χρεοκοπίας και νέου κουρέματος του χρέους

Του Δ. Κεμπέ
Τη δικαιολογημένη οργή της ελληνικής πλευράς συγκεντρώνουν τα νέα σενάρια πρόσθετης αναδιάρθρωσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καταθέτει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα για την αποφυγή των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και οι τροϊκανοί αρνούνται να τα δεχτούν χωρίς να αιτιολογούν την απόφασή τους.
Την ίδια στιγμή, Μέρκελ και Ολάντ σπεύδουν άρον-άρον να στηρίξουν την καταρρέουσα Ισπανία με 300 δισ. ευρώ, ενώ το κορυφαίο οικονομικό γερμανικό ινστιτούτο IFO αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει εντός του ενιαίου νομίσματος πάση θυσία, καταρρίπτοντας έτσι τις αντίθετες κινδυνολογικές προβλέψεις που προέρχονται από μέλη της καγκελαρίας. Είναι προφανές ότι το βασικό πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία και στην Ισπανία, γι’ αυτό άλλωστε ο μεταβατικός Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σπεύδει στο Παρίσι αύριο για συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ οι Ισπανοί παραδέχονται –αυτό που εδώ και πέντε εβδομάδες έχει γράψει το «Π»– ότι είχαν ζητήσει εξαρχής συνολική στήριξη από τον μηχανισμό διάσωσης.

Το Reuters
Πρωταγωνιστικό ρόλο (σ.σ. καλύτερα, προπαγανδιστικό) στις εξελίξεις διαδραματίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που καλλιεργεί σενάρια πρόσθετης αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων, παρά τις απανωτές εκκλήσεις Σαμαρά (σ.σ. και ενώπιον του Μπαρόζο) να σταματήσει η σχετική φημολογία. Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κατά επιπλέον 70 με 100 δισ. ευρώ αναφέρουν στο Reuters αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ώστε να περιοριστεί το χρέος της χώρας στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο. Αυτό θα απαιτήσει από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ζημιές στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών ακόμα και από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η προτιμώμενη επιλογή είναι να αναλάβουν το κόστος μόνο η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της κεντρικής τράπεζας ή κάποιων εθνικών κεντρικών τραπεζών σημειώνουν οι αξιωματούχοι. Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα στα αρχικά σχέδια και δεν έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι εκτός στόχων, όσον αφορά στη βελτίωση των οικονομικών της και χρειάζεται επιθετική δράση για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη. Οι αξιωματούχοι περιγράφουν την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σαν την τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τον περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θεωρείται ήδη μη επιτεύξιμος. Όπως γίνεται αντιληπτό, το δημοσίευμα δεν στηρίζεται σε καμία επίσημη βάση, ούτε επικαλείται ονομαστικά κάποια επίσημη πηγή.

ΓΣΕΕ σε τρόικα: «Ποιοι είστε ρε, που ψάχνετε για τρελούς;»
Το εκρηκτικό κλίμα, που επικρατεί στους κόλπους της κοινωνίας, και οι φόβοι

Keywords
Τυχαία Θέματα