Συλλογική η ευθύνη

Του ΑΒΕΡΚΙΟΥ ΛΟΥΔΑΡΟΥ

Εξακολουθούμε να προσποιούμαστε ότι για την κρίση φταίνε κάποιοι ή και όλοι οι άλλοι, αλλά ποτέ και σε καμία περίπτωση εμείς. Και μένουμε άφωνοι κάθε φορά που ένας υπουργός ζητάει να ερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία κρατικών αξιωματούχων, όπως προ ημερών ο Γ. Στουρνάρας για στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Μας εκπλήσσει το αυτονόητο, το ότι δηλαδή θα γίνει έλεγχος, όπως συμβαίνει σε όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου και για οποιονδήποτε ασκεί τα καθήκοντα κρατικού αξιωματούχου

ή δημόσιου λειτουργού.
Και πριν προλάβετε να ανασάνετε ανακουφισμένοι, γιατί ουδέποτε διατελέσατε κρατικοί αξιωματούχοι ή λειτουργοί, ή γιατί ουδέποτε παραβιάσατε τις ηθικές αρχές και τους όρκους αν και θητεύσατε σε κρατική θέση, σας λέμε ότι έχετε ευθύνη, ενδεχομένως και μεγαλύτερη.
Γιατί σιωπήσατε, όταν μπροστά στα μάτια σας γίνονταν –κατά το κοινώς λεγόμενο‒ απατεωνιές. Γιατί παριστάνατε τους «αγανακτισμένους», όταν σας έκοψαν τον μισθό, ενώ όταν κάποιοι «συνάδελφοι» έκλεβαν το Δημόσιο, σκεφτόσασταν «δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από τον τρύπα».
Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που ουδέποτε υπηρετήσατε στο Δημόσιο δεν πρέπει να έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας. Γιατί ποτέ δεν κάνατε μία μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι γιατί οι υπάλληλοι σας ζητούν φακελάκι για να κάνουν τη δουλειά τους, για να κάνουν αυτό για το οποίο αμείβονται από εσάς. Γιατί ουδέποτε ξεσηκωθήκατε, όταν το μαύρο χρήμα κυκλοφορούσε μπροστά σας κι ας μην το ακουμπήσατε ποτέ.
Και επί του παρόντος, δεν λέμε τίποτα για την αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Αυτή την τεράστια κλοπή, για την οποία σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της κλαίουσας μεσαίας τάξης κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα…

Keywords
Τυχαία Θέματα