Μια «ανάσα» από τη νίκη στον πρώτο γύρο ο Κιλιτσντάρογλου

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία , εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να δημοσιεύουν πρόσφατα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ηγέτης του CHP και υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις προεδρικές εκλογές ξεπερνά σε ψήφους τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εταιρεία

KONDA, ο Κιλιτσντάρογλου, βρίσκεται κοντά στο να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρω.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας δημοσκόπησης, που διεξήγαγε η εταιρεία KONDA στις 6-7 Μαΐου, το ποσοστό ψήφων του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι υποψήφιος της Συμμαχίας του Έθνους, στις προεδρικές εκλογές ήταν 49,3%, ενώ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 43,7%.

Ο Σινάν Ογκάν έλαβε 4,8%- ο Μουχαρέμ Ιντσε, πριν την απρόσμενη παραίτησή του, έλαβε 2,2% των ψήφων.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων δημοσίευσε ανακοίνωση όπου υπογράμμιζε τα εξής:

«Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να πάνε και σε δεύτερο γύρο. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η τάση μεταβολής των ψήφων την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να καταλήξουν υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της KONDA με 3.480 άτομα σε 35 επαρχίες, η Λαϊκή Συμμαχία λαμβάνει το 44% των ψήφων, η Συμμαχία του Έθνους το 39,9%, η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας το 12,3% και το Κόμμα της Πατρίδας το 2,2% στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η Λαϊκή Συμμαχία εκλέγει περισσότερους βουλευτές, αλλά καμία συμμαχία δεν μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία έφτασε πρόσφατα στο 43-44% των ψήφων, δεν μπόρεσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό, αλλά η Συμμαχία που θα επιτύχει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων μεταξύ των συμμαχιών θα είναι η Λαϊκή Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Αναφέροντας ότι τα πολιτικά κόμματα εισέρχονται στις εκλογές με στρατηγικές συμμαχιών και λιστών υποψηφίων, επομένως, η μέτρηση των ψήφων των συμμαχιών είναι πιο υγιής αντί της προτίμησης των ψήφων των κομμάτων, η εταιρεία KONDA εξήγησε την κατανομή σύμφωνα με τα ευρήματα της προτίμησης των κομμάτων:

Σύμφωνα με την εταιρεία, τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μέχρι τις εκλογές αναφέρονται ως εξής:

Πρώτον, οι επιπτώσεις των γεγονότων που θα λάβουν χώρα από τις 6-7 Μαΐου έως τις εκλογές στις πολιτικές προτιμήσεις. Δεύτερον, οι στρατηγικές μετατοπίσεις ψήφων που μπορεί να προκύψουν στις προεδρικές εκλογές.

Αν και δεν προβλέπουμε την πιθανότητα στρατηγικών μετατοπίσεων ψήφων μεταξύ "Λαϊκής Συμμαχίας - Εθνικής Συμμαχίας" , βλέπουμε ότι οι ψηφοφόροι των İnce και Oğan τείνουν να ψηφίσουν υπέρ Κιλιτσντάρογλου.

Το τρίτο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ημεδαπών και αλλοδαπών ψηφοφόρων, ιδίως στη σεισμογενή ζώνη, και η κατανομή των ψήφων που θα δώσουν οι αλλοδαποί ψηφοφόροι.

Τα ποσοστά μεταξύ όλων των εταιριών δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με την έρευνα της MetroPoll για τον Μάιο, μετά τη διασπορά των αναποφάσιστων, η ψήφος του Κιλιτσντάρογλου ανέρχεται στο 49,1%, ενώ του Ερντογάν στο 46,9%.

Στις βουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία λαμβάνει 45,8%, η Εθνική Συμμαχία 39,1%, οι Πράσινοι και η Αριστερά 10,1% και το TİP 1,6%.

Σύμφωνα με την έρευνα της AREA Research, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 49,1% στον πρώτο γύρο, ο Ερντογάν 46,1%, ο Κιλιτσντάρογλου 52% και ο Ερντογάν 48% στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ALF, οι εκλογές λήγουν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 51,2 τοις εκατό των ψήφων, ο Ερντογάν 44,7 τοις εκατό, ο Sinan Ogan 2,5 τοις εκατό.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα σενάρια που αφορούν τις έδρες προκύπτουν τα εξής:

Στις εκλογές συμμετέχουν τρεις κύριες συμμαχίες:

Συμμαχία του Έθνους (Mİ): Αποτελείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του «τραπεζιού των έξι» Λαϊκή Συμμαχία (Cİ): Το AKP Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας (EÖİ): Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που τώρα είναι υπό τη σημαία του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP)

Σενάριο 1: Ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει στον 1ο γύρο. Οι Mİ και EÖİ κερδίζουν συνολικά 360-400 βουλευτές.

Θα υπάρξει ταχεία και πλήρης αλλαγή στην ανώτατη διοίκηση των βασικών οικονομικών θεσμών. Η στόχευση του πληθωρισμού θα είναι η κύρια εντολή της CBRT. Η ισχυρή υποστήριξη στο κοινοβούλιο και από το κοινό θα οδηγήσει σε πιο αποφασιστικές έρευνες για τις καταγγελίες διαφθοράς που αφορούν πρώην διευθυντές. Οι αγορές συναλλάγματος θα είναι σταθερές και οι αυστηροί κανονισμοί θα χαλαρώσουν γρήγορα.

Η τουρκική λίρα μπορεί να υποτιμηθεί και πάλι έως ότου τα εξωτερικά ελλείμματα γίνουν βιώσιμα. Θα εφαρμοστούν επίσης μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και συνταγματικές τροποποιήσεις. Τόσο το ζεστό χρήμα (βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια) όσο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) θα εισρεύσουν στην Τουρκία. Δεν θα χρειαστεί καμία συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σενάριο 2: Ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει στον 1ο ή 2ο γύρο. Οι Mİ και EÖİ κερδίζουν συνολικά 300-360 βουλευτές.

Θα υπάρξει μια γρήγορη αλλά λιγότερο ριζική αλλαγή στα ανώτερα διοικητικά στελέχη των οικονομικών ιδρυμάτων. Η στόχευση του πληθωρισμού θα είναι η προτεραιότητα, αλλά η οικονομική ανάπτυξη θα προωθηθεί επίσης, δεδομένης της σημασίας των τοπικών εκλογών του 2024 για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Οι μεταρρυθμίσεις της εξωτερικής πολιτικής θα είναι πιο σταδιακές. Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα είναι έντονη, αλλά θα υπάρξει αντίσταση σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας λόγω της πόλωσης και του δικαστικού σώματος που είναι υπέρ του Ερντογάν.

Σενάριο 3: Ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει στον 2ο γύρο. Οι Mİ και EÖİ κερδίζουν λιγότερους από 300 βουλευτές.

Οι επενδυτές και η κοινωνία θα είναι επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει αρμονικά και να διαρκέσει περισσότερο από μερικά χρόνια. Θα υπάρξουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες για την τροποποίηση του Συντάγματος ή την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Η σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής θα οδηγήσει ακόμη σε πιο σταθερές χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, η κύρια εντολή της νέας κυβέρνησης, και συνεπώς των οικονομικών θεσμών, θα είναι να εξασφαλίσει τη νίκη στις τοπικές εκλογές του 2024 για να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία. Ορισμένες ροές θερμού χρήματος θα χαλαρώσουν την πίεση στο τοπικό νόμισμα, αλλά αυτό μπορεί να διαλυθεί πριν από τις τοπικές εκλογές. Δεν θα υπάρξει ανάγκη για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αλλά η πληθωριστική πίεση θα είναι επίμονη.

Σενάριο 4: Ο Ερντογάν κερδίζει στον 2ο γύρο. Η Cİ κερδίζει λιγότερους από 300 βουλευτές.

Λόγω της υπόσχεσης του Ερντογάν να διατηρήσει τις υφιστάμενες οικονομικές πολιτικές, η ζήτηση για σκληρά νομίσματα θα εκτοξευθεί και αυτό θα προκαλέσει μαζικό νομισματικό «κραχ». Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ερντογάν να ανατρέψει τις οικονομικές πολιτικές του θα μειώσει μόνο το μέγεθος του «κραχ»- ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και της CBRT, η αγορά θα γνωρίζει ότι παραμένει ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα γίνουν αυστηρότεροι και οι αυταρχικές κοινωνικές πολιτικές θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους. Θα καταβληθούν προσπάθειες για την ανάπτυξη πολύ στενότερων σχέσεων με εναλλακτικές πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης. Η μακροχρόνια καθυστερημένη οικονομική κρίση θα αναδυθεί ως σοβαρή ύφεση.

Σενάριο 5: Ο Ερντογάν κερδίζει στον 1ο γύρο. Η Cİ κερδίζει συνολικά 300-360 βουλευτές.

Ο Ερντογάν λαμβάνει ισχυρή έγκριση των πολιτικών του- ως εκ τούτου, η πολιτική χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί και οι περιορισμοί κεφαλαίων θα επεκταθούν σε πλήρεις ελέγχους. Λόγω της ανανεωμένης δημόσιας υποστήριξής του και της επιπλέον πενταετούς θητείας του, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέα εξωτερική χρηματοδότηση διαπραγματευόμενος θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η προσέγγιση με τη Δύση, ιδίως με τις ΗΠΑ, μπορεί να επιδιωχθεί σε μια προσπάθεια να λάβει δάνεια από το ΔΝΤ. Αν αυτό αποτύχει, θα τεθεί επί τάπητος μια πιο αποφασιστική και απότομη αλλαγή του διεθνούς πολιτικού άξονα. Αυτή η μεταβατική διαδικασία θα είναι ασταθής και αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια και περισσότερο αυταρχισμό για τη διατήρηση της τάξης. Το μέγεθος και η σοβαρότητα της ενδεχόμενης αναμενόμενης ύφεσης θα εξαρτηθεί από το πόση εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να επιτευχθεί.

Σενάριο 6: Οι εκλογές δεν ολοκληρώνονται με επιτυχία. Ο Ερντογάν διατηρεί τη θέση του χωρίς νομιμοποίηση.

Λόγω των χαοτικών γεγονότων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν θα εκλεγεί κανένας υποψήφιος και ο Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακός πρόεδρος. Ο έλεγχός του στις ανώτερες βαθμίδες της γραφειοκρατίας και του δικαστικού σώματος μπορεί να του επιτρέψει να ασκήσει την εξουσία για μερικούς μήνες μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές υπό ευνοϊκότερες συνθήκες. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα πέσει κατακόρυφα, ωθώντας τους πολίτες να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους κάτω από το «μαξιλάρι».

Αυτό θα οδηγήσει σε σκληρό κεφάλαιο και έλεγχο των τιμών όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και σε μια σειρά άλλων κλάδων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας μαύρης αγοράς βασικών αγαθών. Η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους μπορεί επίσης να καθυστερήσει μέσω ενός προσωρινού μορατόριουμ, λόγω έλλειψης ρευστότητας σε συνάλλαγμα. Η χρηματοπιστωτική αστάθεια, η απότομη πτώση της παραγωγής και η μαζική φτώχεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις. Θα τεθεί σε εφαρμογή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα σημειωθεί τεράστια έξοδος κεφαλαίων, ακόμη και καταναλωτικών αγαθών. Η τουρκική οικονομία θα βρεθεί σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης.

Όπως φαίνεται υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, καθένα από τα οποία θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στις προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και η οικονομία θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, μέχρι τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών το 2024.

#ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Keywords
νικη, διεθνές νομισματικό ταμείο, έως ότου, εκλογες, chp, εταιρεία, μαΐου, alf, akp, ΔΝΤ, κραχ, νέα, ηπα, εμφάνιση, μορατόριουμ, διαδηλωσεις, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, μορατόριουμ, αποτελεσματα, βουλευτες, συναλλαγμα, οικονομικη κριση, δανεια, εθνικη, εξοδος, ηγετης, ηπα, οικονομια, πιεση, υφεση, φτωχεια, αγορα, βρισκεται, δευτερο, δυνατοτητα, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, υπαρχει, εβδομαδα, εμφάνιση, επενδυσεις, επιτυχια, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, εταιρια, ετος, έως ότου, ζωνη, υγιης, κεμαλ, κεφαλαιο, κυρια, κομμα, λιρα, μαΐου, μηνες, ροες, σειρα, ταση, τοις εκατο, τουρκια, χρημα, αγορες, akp, alf, chp, εφαρμογη, χωρα, πηγες, σημαια, θεματα
Τυχαία Θέματα
Κιλιτσντάρογλου,kilitsntaroglou