PEN America: Τα δύο φαινόμενα που φέρνουν οι απαγορεύσεις βιβλίων

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Δύο αξιοσημείωτα φαινόμενα γύρω από τα απαγορευμένα βιβλία διαπιστώνει το λογοτεχνικό σωματείο PEN America σε έκθεσή του για τις σχεδόν 6.000 απαγορεύσεις βιβλίων που έχει καταγράψει από τον Ιούλιο του 2021 σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.

Το πρώτο είναι αυτό των «μιμητικών» απαγορεύσεων: όταν στα σχολεία μιας περιφέρειας επιβάλλεται κάποια απαγόρευση βιβλίου, συχνά συμβαίνει να

ακολουθούν και άλλες περιφέρειες, ακόμα και σε άλλες πολιτείες, ένα φαινόμενο που το PEN America αποδίδει σε οργανωμένες πολιτικές ομάδες, οι οποίες διακινούν λίστες με βιβλία-στόχους για λογοκρισία. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Σάρα Τζ. Μάας, βιβλία της οποίας είχαν απαγορευτεί 18 φορές σε 10 περιφέρειες τη σχολική χρονιά 2021-22, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά απαγορεύτηκαν 158 φορές σε 36 περιφέρειες.

Το δεύτερο φαινόμενο είναι αυτό του «άλικου γράμματος»: όταν επιβάλλεται απαγόρευση σε κάποιο βιβλίο συγκεκριμένου/ης συγγραφέα, είναι πιθανό να ακολουθήσουν απαγορεύσεις και άλλων βιβλίων του ίδιου / της ίδιας συγγραφέα – οι συγγραφείς αυτοί έχουν δηλαδή «σημαδευτεί», θυμίζοντας κάτι από το Άλικο γράμμα του Ναθάνιελ Χόθορν.

«Έχουμε προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απαγορεύσεις βιβλίων που υπονομεύουν την ελευθερία ανάγνωσης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αλλά ανησυχούμε εξίσου για τις επιπτώσεις στους συγγραφείς και στην ελευθερία της γραφής», τονίζει το PEN America.

Keywords
Τυχαία Θέματα