ΔΝΤ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας

Τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας εξέφρασε το ΔΝΤ επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές μετά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο δεν προτίθεται να παρέχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα μας.

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει

την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου. Επισήμανε ακόμη ότι «στις 24 Ιουλίου κλιμάκιο του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με θέμα την επαναφορά του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζεται οικονομικά από το Ταμείο, σε σωστή τροχιά».

Στο επίμαχο δημοσίευμά του το Spiegel, υποστήριζε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ «έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το Ταμείο δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του γερμανικού περιοδικού, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί, ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα ότι για την Koμισιόν «η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Eλλάδα πρέπει να μείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθούν αυτές οι καθυστερήσεις με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα.

Οσον αφορά το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωζώνης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι επεξεργάζονται λύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε και ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν μηνύματα περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει σε προγράμματα για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο ίδιος δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται «μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας» και ότι περιμένει τη σχετική έκθεση της τρόικας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις του Βερολίνου για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Εν όψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης.

«Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει», τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις όσον αφορά το μ

Keywords
Τυχαία Θέματα