Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί και τον Απρίλιο

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτωτική τάση στις οικιακές τιμές ρεύματος, με τη χώρα μας να καταγράφει για τέταρτο σερί μήνα «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) δείχνει πως η Ελλάδα κατέγραψε εκ νέου μείωση των τιμών ρεύματος, η οποία σε μηνιαία βάση έφτασε το -2% στην Αθήνα (η έρευνα αφορά τις τιμές σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών), ενώ τον Μάρτιο η πτώση έφτανε το -12%.

Η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τελών και φόρων) ήταν 19,74 ευρώ/kWh, από 20,22 ευρώ/kWh τον Μάρτιο και 22,97 ευρώ/kWh τον Φεβρουάριο και καθιστά την ελληνική αγορά τη 19η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μεγαλύτερη μείωση (-13%) καταγράφηκε στη Δανία, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Νορβηγία (7%), λόγω αύξησης της φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθησαν το Λουξεμβούργο και η Κύπρος με αυξήσεις στις τιμές κατά 2%. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις περισσότερες από τις υπό εξέταση πρωτεύουσες το κόστος παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, από τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον Απρίλιο ήταν το Βερολίνο (38,13 ευρώ/kWh), η Πράγα (37,86 ευρώ/kWh) και το Δουβλίνο (37,6 ευρώ/kWh).

Κυμαινόμενες χρεώσεις

Σε ό,τι αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, ο δείκτης τιμών ενέργειας HEPI αποτυπώνει μια εικόνα σταθεροποίησης για την Ελλάδα συγκριτικά με τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 19,55 ευρώ/kWh, από 19,59 ευρώ/kWh τον Μάρτιο του 2024. Παράλληλα, το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Απρίλιο το 12ο φθηνότερο, όπως και τον Μάρτιο, ενώ οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Βερολίνο (40,59 ευρώ/kWh), το Δουβλίνο (37,79 ευρώ/kWh) και το Λονδίνο (36,91 ευρώ/kWh).

Η «μάχη» της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί πως η πτωτική τάση αντικατοπτρίζεται και στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Μάιο, με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις να διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο έως και 12% και την πλειονότητα των παρόχων να περνάνε τις μειώσεις των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Στελέχη της αγοράς μιλούν για σημαντική αποκλιμάκωση αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές (περί το 75%) έχουν επιλέξει «πράσινο» τιμολόγιο.

Την ίδια ώρα, η λύση των σταθερών «μπλε» τιμολογίων αρχίζει να κερδίζει αργά αλλά σταθερά περισσότερο έδαφος. Μάλιστα, καθώς υπάρχει στην αγορά μεγάλη γκάμα σταθερών προσφερόμενων λύσεων, οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εναλλακτικές επιλογές που ταιριάζουν στα θέλω και στις ανάγκες τους. Στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 13 διαφορετικά μπλε τιμολόγια που κυμαίνονται από τους 6 και φτάνουν μέχρι τους 12 μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από τα 0,088 ευρώ/KWh και φτάνουν μέχρι τα 0,16 ευρώ/KWh, με τα πάγια να ξεκινούν από τα 3,5 ευρώ και να φτάνουν μέχρι τα 9,9 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα