Απάντηση Φούλε σε Παπαδοπούλου: Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων

17:23 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η προσχώρηση σε διμερείς συμφωνίες και η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας».

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ – S&D) η οποία απευθύνθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

με αντικείμενο τις τουρκικές απειλές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Γραφείου της κ. Παπαδοπούλου, η Ευρωβουλευτής είχε θέσει ενώπιον της Κομισιόν τις απειλές της Άγκυρας προς τις κοινοπραξίες που εξασφάλισαν άδειες να διεξάγουν έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην απάντηση του ο Στέφαν Φούλε τονίζει ακόμη ότι «είναι επείγον να εκπληρώσει πλήρως η Τουρκία την υποχρέωσή της ως προς την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και να σημειώσει πρόοδο σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, απευθύνει έκκληση να αποφεύγεται κάθε είδους απειλή, καθώς και οποιαδήποτε πηγή τριβής και πράξη που θα μπορούσε να καταστρέψει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Όσον αφορά τη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, η απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης παραπέμπει «στις διατάξεις που καθορίζονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο ενέκριναν όλα τα κράτη μέλη το 2005, καθώς και στην απόφαση του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006».

Keywords
Τυχαία Θέματα