Ο μπαμπάς παρών στον τοκετό.

Εσάς ο άντρας σας θα είναι παρών κατά τη διάρκεια του τοκετού; Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Της Χαράς Μπαρούτα, μαίας, μέλους Δ.Σ. ΣΕΜΜΑ

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για την παρουσία του πατέρα στον τοκετό. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί όλο και πιο συχνό αίτημα από την πλευρά των συζύγων να συμμετέχουν και αυτοί στη διαδικασία του τοκετού, βιώνοντας έτσι από κοντά τη γέννηση του παιδιού τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την παρουσία του πατέρα είναι η εκπαίδευσή του, και μάλιστα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και η ωριμότητα της σχέσης του ζευγαριού.

Εκπαιδεύοντας... μπαμπάδες

Η εκπαίδευση του πατέρα θα πρέπει να ξεκινάει από την εγκυμοσύνη. Για να είναι ο πατέρας ένας καλός σύντροφος για τον τοκετό θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί ο ίδιος πριν πάει στο μαιευτήριο. Συχνά οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια του τοκετού νιώθουν ότι δε μπορούν να βοηθήσουν τη σύντροφό τους, ενώ αυτή πονάει. Η αμηχανία των συζύγων και το γεγονός ότι δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πολλές φορές δυσχεραίνει το έργο των επαγγελματιών που εμπλέκονται στον τοκετό. Η προετοιμασία του πατέρα εστιάζεται στο να πληροφορηθεί τι να περιμένει και τι πρόκειται να συμβεί , τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τις πιθανές εξελίξεις ,τα στάδια του τοκετού, καθώς και τις πιθανές επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι που στηρίζουν συναισθηματικά τις συντρόφους τους, συμβάλλουν στο να έχει μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Επίσης εμφανίζεται και η τάση από την πλευρά των γυναικών να υιοθετούν ή να διατηρούν υγιείς συμπεριφορές στην εγκυμοσύνη. Τέλος, οι γυναίκες που στηρίζονται συναισθηματικά από τους συντρόφους τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απολαύσουν μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και καλή υγεία μετά τον τοκετό.

Η ωριμότητα στη σχέση

Ως προς το θέμα της ωριμότητας της σχέσης, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η σχέση ανάμεσα στους υποψήφιους γονείς επηρεάζεται από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο άνδρας θα πρέπει να συνηθίσει την ιδέα ότι η γυναίκα του γίνεται «μητέρα» ακριβώς όπως πρέπει να συνηθίσει και η γυναίκα την ιδέα ότι ο άνδρας της γίνεται «πατέρας». Αυτές οι αλλαγές ρόλου δε γίνονται πάντα εύκολα. Το σημαντικό είναι να μπορεί να ενσωματώνει κανείς νοερά και με φυσικότητα το παιδί ως τρίτο άτομο στον κόσμο της προσωπικής του σχέσης, χωρίς να αποκλείει ούτε τον εαυτό του, ούτε τη σύντροφό του από τη σχέση με το παιδί. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πατέρας την εγκυμοσύνη αλλά και τη μεταβαλλόμενη σχέση με τη γυναίκα του επηρεάζει κατά πολύ το βαθμό φόρτισης της εγκύου.

Στις περιπτώσεις μιας ώριμης σχέσης του ζευγαριού, η παρουσία του άνδρα κατά τον τοκετό αξιολογείται με εξαιρετικά θετικό τρόπο από τις γυναίκες, όπως μας δείχνουν οι έρευνες. Οι γυναίκες αισθάνθηκαν ότι οι σύντροφοί τους συνεργάστηκαν αποτελεσματικά μαζί τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και ότι βίωσαν ουσιαστικά τη γέννηση

Keywords
Τυχαία Θέματα