Σκοτώνει η εγκυμοσύνη το σεξ;

Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα θέμα που λίγοι θέτουν ανοιχτά, όμως απασχολεί σχεδόν όλα τα ζευγάρια.

του Χάρη Χηνιάδη, μαιευτήρος - γυναικολόγου, επιστημονικού συνεργάτη μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ

Γι' αυτό είναι απαραίτητο να διασαφηνιστούν ορισμένα βασικά σημεία και, κυρίως, να καταρριφθούν κάποιοι διαδεδομένοι μύθοι. Λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί σχετικά με την πράξη του έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό συμβαίνει λόγω της τάσης της κοινωνίας και της κουλτούρας μας να αποσυνδέει την εγκυμοσύνη από τη σεξουαλικότητα.

Όπως πολλοί μελλοντικοί γονείς, πιθανότατα θα έχετε απορίες σχετικά με το αν και κατά πόσον το σεξ επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της επακόλουθης εγκυμοσύνης. Είναι ίσως πολύ δύσκολο να καθορίσει κάποιος τι είναι φυσιολογικό, αλλά γενικά υπάρχουν πολλές αλλαγές στην ερωτική ζωή των συντρόφων. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους είναι αυτή που θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική και ασφαλή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μύθοι σχετικά µε τη σεξουαλική ζωή

Η εντύπωση πως η θεραπεία για την υπογονιμότητα βλάπτει τη σχέση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας έχει πλέον καταρριφθεί. Σε έρευνα για την υπογονιμότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), όπου έλαβαν μέρος ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και, φυσικά, ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας και παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη της ESHRE (Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας) στη Βιέννη, περισσότερο από το 80% των ασθενών απάντησε πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή προς το χειρότερο.

Σε άλλη παγκόσμια έρευνα έχουν αποκαλυφθεί οι συνήθειες των ζευγαριών που υπόκεινται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η θεραπεία έχει μικρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή των ασθενών. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως τίποτε δεν άλλαξε με τη θεραπεία, ενώ το 85% ανέφερε ότι έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική πράξη.

Σεξ και εξωσωµατική γονιµοποίηση

Το σεξ πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και πριν από τη συλλογή ωαρίων, ενδείκνυται, εκτός των άλλων, και για ψυχολογικούς λόγους. Θυμηθείτε όμως πως πρέπει να απέχετε από το σεξ για 3 ημέρες πριν από τη συλλογή ωαρίων, ώστε να επιτευχθεί καλή ποιότητα σπέρματος. Μετά την εμβρυομεταφορά καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, δηλαδή 12 - 14 ημέρες. Παρότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το σεξ μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μήτρα και γι' αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Φυσικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ξέρατε ότι ένα έμβρυο μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας, αλλά λόγω της θεραπείας γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και καλό θα είναι να απέχετε.

Σεξ και σπερματέγχυση

Αντίθετα, στη σπερματέγχυση οι γιατροί συνιστούν το σεξ αμέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα