Η ΚΡΙΣΗ «ΣΠΡΩΧΝΕΙ» ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ραγδαία αύξηση των χρηστών ναρκωτικών, ιδιαιτέρως φθηνών και επικίνδυνων ουσιών, αλλά και του αριθμού εκείνων που ζουν στο δρόμο και που έχουν προσβληθεί από σοβαρά μεταδιδόμενα νοσήματα, δείχνουν τα στοιχεία.

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στον εφιαλτικό κόσμο των ναρκωτικών βυθίζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των χρηστών

νόμιμων και παράνομων ουσιών, οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές στερούμενοι χρημάτων κάνουν χρήση φθηνών, επικίνδυνων ναρκωτικών.

Μάλιστα, συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στις αρμόδιες υπηρεσίες από την ευρεία διάδοση στις πιάτσες των ναρκωτικών μιας νέας φθηνής αλλά και επικίνδυνης ουσίας, της «σίσα». Το κόστος για κάθε δόση της «σίσα» ξεκινά από μόλις 2-3 ευρώ, έχει βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα ή με ένεση, είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα.

Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων που διαβιούν στο δρόμο, εκείνων που αποκτούν και άλλες εξαρτήσεις, όπως ο αλκοολισμός, αλλά και όσων πάσχουν από ηπατίτιδα, ενώ ευθύνεται και για τον οκταπλασιασμό των κρουσμάτων ΗIV. Περισσότεροι από 6 στους 10 απʼ όσους αναζήτησαν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, επίσης, δηλώνουν άνεργοι.

Ωστόσο, ενώ οι ανάγκες και απαιτήσεις αυξάνονται, φορείς απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται ώστε να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο, αλλά αντίθετα τα διαθέσιμα κονδύλια μειώθηκαν περισσότερο από 21%, σε σχέση με το 2009.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ προειδοποιούν πως το Κέντρο «λειτουργεί στον όριο των οικονομικών αντοχών του», με τις τελευταίες προσλήψεις να έχουν γίνει το 2006 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια, να έχει μείνει στα χαρτιά, την ώρα που μόνο πέρσι εξυπηρέτησε 20 χιλιάδες άτομα.

Προκειμένου, όμως, να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων, με την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ιδιωτικών επιχορηγήσεων, όπως του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με την αρωγή του οποίου θα δημιουργηθεί άμεσα Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα