ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Έτοιμα να αντιμετωπίσουν, με κάθε κόστος, το θέμα της προμήθειας πετρελαίου που μπαίνει σε περίοδο κρίσης λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ιράν εμφανίζονται τα ελληνικά διυλιστήρια.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Χθες εγκρίθηκε και τυπικά η επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, με τις κυβερνήσεις

της ΕΕ να απορρίπτουν το αίτημα της Ελλάδας για πιθανή καθυστέρηση της εφαρμογής του. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά των ελληνικών διυλιστηρίων, όχι όμως και στην επάρκεια πετρελαίου, καθώς, τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) όσο και η Motor Oil έχουν ήδη φροντίσει να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Την περίοδο αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24, οι δύο διυλιστικές βιομηχανίες έχουν υποκαταστήσει τις ιρανικές εισαγωγές αργού με προμήθειες από άλλες χώρες, σε βάρος βέβαια των γραμμών χρηματοδότησης τους. Και τούτο διότι το Ιράν ήταν ο τελευταίος προμηθευτής που παρέδιδε αργό πετρέλαιο επί πιστώσει, όταν οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς.

«Το σημαντικό για τη χώρα είναι ότι υπάρχει για τα ελληνικά διυλιστήρια διαθέσιμο αργό πετρέλαιο», σχολιάζουν μιλώντας στο matrix24 κύκλοι των ΕΛΠΕ. «Όσο για τις γραμμές χρηματοδότησης, ελπίζουμε ότι και αυτό το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, τώρα που σχηματίστηκε πλέον κυβέρνηση, και δεν υπάρχει η αβεβαιότητα του αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ», συμπληρώνουν.

Η διαδικασία υποκατάστασης των πηγών εφοδιασμού ξεκίνησε από τις αρχές του 2012 όταν τα δύο διυλιστήρια υποχρεώθηκαν λόγω του εμπάργκο να μειώσουν δραστικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, φθάνοντας στο να τις εκμηδενίσουν από τον Απρίλιο και μετά. Με τι αντικαταστάθηκαν οι εισαγωγές από το Ιράν; Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, το ποσοστό 30% που είχε το ιρανικό αργό το 2011, αντικαταστάθηκε με επιπλέον προμήθειες από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (κυρίως Καζακστάν), τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, και την Αίγυπτο.

Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, καθησυχαστική εμφανίζεται, όσον αφορά στην επάρκεια σε πετρέλαιο, και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η επιβολή εμπάργκο πάντως έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφασίστηκε ο αποκλεισμός να προχωρήσει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα