Η τρόικα ζει τον μύθο της στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση γιατί κάνει το ίδιο;

Της ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ*

Και, τελικά, η τρόικα ξαναήρθε ανάμεσά μας. Ήρθε για να δει αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα που οι δανειστές έχουν επιβάλει. Ήρθε για να εκβιάσει πάλι με την εκταμίευση των δόσεων. Ήρθε για να δείξει ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα δεν ήρθε για να

αξιολογήσει το δικό της πρόγραμμα, αυτό που επιβάλλει στην κυβέρνηση. Δεν ήρθε για να διαπιστώσει η ίδια ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που, υποτίθεται, καλείται να επιλύσει.
Η τρόικα δεν ήρθε για να παραδεχτεί το λάθος της εφαρμοζόμενης πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι οικονομολόγοι, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που δεν είναι φιλικά προς την Ελλάδα, λένε ότι η συνταγή που ακολουθείται είναι καταστροφική. Και είναι καταστροφική όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά, μακροπρόθεσμα, και για όλη την ευρωζώνη και, κατ’ επέκταση, την Ευρώπη.
Όμως, σε τελική ανάλυση, η τρόικα κάνει αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Το ζήτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που τη στηρίζουν τρία κόμματα, τα οποία προεκλογικά είχαν κάνει σημαία τους τη μείωση του ΦΠΑ, ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις και άλλα, δεκαοκτώ στο σύνολο, σημεία που ξεχάστηκαν την επομένη του σχηματισμού της κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να μιλούν για ανάπτυξη. Εξακολουθούν να μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, για επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα. Δεν μας λένε, όμως, με ποιες προϋποθέσεις θα έρθουν και με ποιους μισθούς θα κληθούν να δουλέψουν οι Έλληνες πολίτες.
Γιατί, τελικά, αυτός φαίνεται ότι είναι ο στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης. Να έρθουν οι επενδύσεις, αφού το εργατικό κόστος συμπιεστεί μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, μέχρι να πάει ο βασικός μισθός στα 300, ή και λιγότερα, ευρώ. Τους δανειστές δεν τους ενδιαφέρει η οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων πολιτών, τους ενδιαφέρει η εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων.
Για αυτόν τον λόγο η τρόικα επιμένει να μας κάνει «ανταγωνιστικούς» βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στη μείωση, ακόμα και την ουσιαστική ισοπέδωση του εργατικού κόστους, στην οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, ώστε να αναγκαστούν να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτός είναι ο στόχος. Και τον ζούμε καθημερινά στην πράξη. Γιατί, αν η τρόικα και οι κυβερνώντες ήθελαν να είμαστε ανταγωνιστικοί, θα προχωρούσαν άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 6%-8% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες που μας ανταγωνίζονται στον τουρισμό. Θα προχωρούσαν άμεσα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλο το τουριστικό πακέτο στο 5%. Θα επιδίωκαν τη μείωση των φόρων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος μετακίνησης μεταξύ των νησιών. Θα φρόντιζαν, με λίγα λόγια, την ανταγωνιστικότητά μας στον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα, με ουσιαστικά μέτρα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, και όχι στη μονομερή επιλογή της δραστικής μείωσης των μισθών.
Και έτσι, ενώ η τρόικα και η κυβέρνηση μιλούν για ανταγωνιστικότητα, την ίδια στιγμή με την πολιτική τους στερούν την ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας στον πιο κομβικό τομέα για την ανάπτυξή μας, αυτόν του τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι η τρόικα εξακολουθεί και ζει τον μύθο της στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι γιατί μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό εξακολουθεί και κάνει το ίδιο.

*Η κ. Μίκα Ιατρίδη είναι βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνη Τομέα Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα