«Ο Παπακωνσταντίνου έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ από το ΣΔΟΕ»!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Οι άνεργοι έφτασαν πια στο 1,3 εκατομμύριο. Η ύφεση εκτοξεύεται σε τριπλάσια της Ιρλανδίας νούμερα, η φοροδιαφυγή καλπάζει και κάποιος… ποντικός» βάλθηκε να εκθέσει στο πιο κρίσιμο σημείο τη χώρα. Αυτός που έβαλε τη διάταξη απαλλαγής των κλεφτών που βρίσκονται σε διάφορες λίστες εξαγωγής παράνομων κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Οι πληροφορίες ότι η τρόικα πήρε είδηση την τροπολογία και πάτησε πόδι να μην περάσει απέκτησαν σάρκα και οστά στη Βουλή.

Εκεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλε ευθέως το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Μαυραγάνη, και του ζήτησε τα στοιχεία εκείνου που έβαλε τη διάταξη αυτή ως τροπολογία για να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες, αφού με αυτή αποπειράθηκε να προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο.
Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «[…] Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ απαιτούμε να μάθουμε ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της διάταξης, διότι γνωρίζετε δημοσιεύματα που θα καταθέσω τα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ότι διαφώνησε η τρόικα με αυτήν τη διάταξη. Αν διαφώνησε η τρόικα, θα ήθελα να ξέρω ποιος ήταν ο εμπνευστής της. Ποια υπηρεσία εισηγήθηκε μια τέτοια χαριστική ρύθμιση, η οποία όχι μόνο βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και δεν το ωφελεί, αλλά, επιπλέον, επηρεάζει και το αξιόποινο συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων, για τις οποίες ελέγχονται και πολιτικά πρόσωπα. Διότι, γνωρίζετε ότι το ύψος της απώλειας για το Δημόσιο είναι παράμετρος και παράγοντας που επηρεάζει τη βαρύτητα του αδικήματος: αν είναι κακούργημα, αν είναι πλημμέλημα και πότε επέρχεται η παραγραφή του…».
Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έπεσαν «κορμιά» τις τελευταίες ημέρες. Κατά πληροφορίες, εντοπίστηκε και γυναίκα δημοσιογράφος, πολύ γνωστή στο κοινό, με «παρένθετη» κατάθεση ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω δημοσιογράφος είναι ο ορισμός της «ελίτ». Σε μεγάλα συγκροτήματα, στη Βουλή κ.λπ.

Θύελλα στη Βουλή
Στη Βουλή κλήθηκε και κατέθεσε ο επικεφαλής (τότε) του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, και αυτό αποτέλεσε αιτία πολέμου, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρκογιαννάκης, έδωσε μόνο 20 λεπτά χρόνο στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για ερωτήσεις. Εκείνη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχτηκαν και η κατάθεση διακόπηκε με εντολή προέδρου.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κωλυσιεργεί στην Επιτροπή με ερωτήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η αλήθεια πρέπει να ανακαλυφθεί έστω και αν απαιτηθεί χρόνος, ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο κ. Αθανασίου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος είπε ότι ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όσα κατέθεσε τον τιμούν γιατί δεν κατέθεσε με κομματικές επιρροές. Όσα είπε δείχνουν ότι το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ είναι πάνω από πρόσωπα και κόμματα και πρέπει να διαλευκανθεί για να μην μπορούν ξένες δυνάμεις να «κρατούν στο χέρι» πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους.
Στο δισέλιδο που ακολουθεί θα διαβάσετε μέρος της κατάθεσης και θα καταλάβετε ότι η διαφθορά δεν έχει κομματικά σύνορα.

Ιδού αποσπάσματα από τη συγκλονιστική κατάθεση του μάρτυρα Αθανασίου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής:
ΜΑΡΤΥΣ: Φτάσαμε πλέον στη λίστα Λαγκάρντ. Πάμε στον κ. Καπελέρη, Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ: Προς το τέλος του 2012, αρχές…
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας παρακαλέσω, αν έχετε την καλοσύνη, να αφήσετε τον μάρτυρα να πει αυτά που θέλει και όταν έρθει η ώρα των ερωτήσεων ελεύθερα θα ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Συνεχίστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ: Πρέπει να είναι προς το τέλος του 2010, αρχές του 2011. Και του λέμε: «Υφίσταται λίστα Φαλτσιάνι, που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης;» Και μου λέει έτσι ακριβώς: «Χρήστο, υπάρχει, είναι στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου και είναι εφτασφράγιστο μυστικό». Του λέω: «Καλά εσείς δεν θα την πάρετε; Τουλάχιστον, αν δεν την πάρετε εσείς, να την πάρουμε εμείς να την επεξεργαστούμε για να κάνουμε το επιχειρησιακό σχέδιο».
Το προσπέρασε. Πάω στην υπηρεσία, το λέω στην προϊσταμένη μου, από εκεί πρέπει να απευθυνθούμε στον επικεφαλής μας, γιατί και εμείς είχαμε συντονιστή. Στην αρχή είχαμε συντονιστή τον κ. Λιανόπουλο Θεμιστοκλή, εκπρόσωπο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης εταιρείας ERNST & YOUNG.
ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ: Μια πολυεθνική εταιρεία ορκωτών λογιστών, όπως είναι και ο κ. Μαυραγάνης και αυτός είναι στην DELOITTE, περιήλθαν οι ειδικοί να σώσουν την Ελλάδα. Του θέσαμε το θέμα της λίστας, εάν γνωρίζει, εάν κάνει κ.λπ. και έπρεπε να απευθυνθεί στη συντονιστική επιτροπή όπου απευθύνονταν, γιατί όταν ερχόταν και κάναμε συσκέψεις ζητούσαμε θέματα, απόψεις, ιστορίες για να οριοθετήσουμε τον μεγάλο πλούτο, να οριοθετήσουμε τους φορολογουμένους και οποιοδήποτε στοιχείο έπρεπε να το πάρουμε. Λέγαμε πήγαμε στο TΑXIS, θα πάμε εκεί, να κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο και του λέμε: «Υφίσταται λίστα Λαγκάρντ; Γιατί έχουμε μάθει ότι υφίσταται. Μπορούμε να την πάρουμε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φαλτσιάνι τότε.
ΜΑΡΤΥΣ: Αλτσχάιμερ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ως λίστα Φαλτσιάνι.
ΜΑΡΤΥΣ: Φαλτσιάνι πάντα. Την ονομασία Λαγκάρντ τώρα την πήρε. Εμείς την ξέραμε Φαλτσιάνι από τον Ελβετό τραπεζίτη. Έκαναν και τους χαζούς. Ειλικρινά λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους, καθόλα ευφυέστατους, μεγαλοστελέχη κ.λπ. Εγώ ήμουν ένας απλός υπαλληλάκος κι έλεγα: «Παναγία μου. Κάνει τον χαζό ή είναι χαζός;» Φτάνουμε πλέον στις διασταυρώσεις. Στην πρώτη διασταύρωση που κάναμε για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μέσα ο κ. Λιανόπουλος. Δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΜΑΠ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μέσα;
ΜΑΡΤΥΣ: Μέσα στη λίστα που κάναμε ότι δεν έχει υποβάλει δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος ήταν αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ: Ο κ. Θεμιστοκλής Λιανόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο συντονιστής;
ΜΑΡΤΥΣ: Ο συντονιστής. Κοιτάζουμε την περιουσία του κ.λπ., μπαίνουμε στο google και κοιτάζουμε τη βίλα του, δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος –γιατί βλέπαμε τα πάντα– μία κατοικία 800 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων οι κύριοι χώροι ήταν 400 τ.μ. και οι βοηθητικοί 400 τ.μ. Άκουσον άκουσον. Μπαίνουμε στο google και βλέπουμε τη βιλάρα με πισίνα, με ιστορίες κ.λπ. Το αναφέρουμε στην κ. Φραντζεσκάκη, πάει στον κ. Πλασκοβίτη. Δήθεν τον καθαίρεσε, τον έβαλε κάπου αλλού ο κ. Πλασκοβίτης κι ούτε καν προχώρησε.
Αυτή είναι η καταγγελία. Θα σας τα πει η κ. Φρατζεσκάκη, εγώ δεν ήμουν εδώ. Κανονικά έπρεπε να κάνεις εξονυχιστικό έλεγχο. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι εξονυχιστικός έλεγχος. Πάει αυτό.

«Στην αυλή των υπουργών είναι όλοι διεφθαρμένοι»

«Ποταμός» υπήρξε ο ίδιος μάρτυρας όχι μόνο για τις λίστες με τους καταθέτες του εξωτερικού, αλλά και για τη γενικότερη διαφθορά, καθώς αναφέρθηκε και σε άλλα κολοσσιαία σκάνδαλα, όπως της Siemens και του Βατοπεδίου.
ΜΑΡΤΥΣ: Η υπόθαλψη της διαφθοράς έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται υπουργείο Οικονομικών. Λέγονται υπουργοί. Στην αυλή τους είναι οι διεφθαρμένοι. Όλοι οι συνάδελφοι, το μεγάλο ποσοστό, το 90% είναι αξιόλογοι και έντιμοι άνθρωποι. Και σας εξήγησα: Αν παραστράτησε κάποιος, του έδωσε και το δικαίωμα, σας είπα έως 60%. Πού ακούστηκε αυτό εδώ πέρα; Να γίνεται έως 60% προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους. Είναι σαν να σου λέει: «Πάρε τα».
Η Siemens, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έδωσε 1 εκατ. ευρώ στον κ. Τσουκάτο και ο κ. Τσουκάτος λέει ότι το έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και έχουμε τον κ. Χριστοφοράκο που ακόμα δεν έχουν έλθει οι καταθέσεις του στην Ελλάδα, που λέει ότι «λάδωσε» σχεδόν τον μισό πολιτικό κόσμο. Η Siemens, για να εμφανίσει στα βιβλία της αυτά τα «λαδώματα», έπρεπε να πάρει φορολογικά στοιχεία, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι κάθε μεγάλη εταιρεία έχει ισολογισμούς, μετόχους κ.λπ., άρα έπρεπε να πάρει φορολογικά στοιχεία. Προστρέχει στην αγορά και βρίσκει πάμπολλα εικονικά φορολογικά στοιχεία. Πληρώνοντας ένα μέρος του ΦΠΑ, βρίσκεις πάμπολλα.
Έρχομαι στον έλεγχο της Siemens. Πότε διενεργήθηκε ο έλεγχος αυτός, από ποιους και ποια ήταν η εξέλιξη αυτών των ανθρώπων; Αυτό θέλω να το ερευνήσετε γιατί υπάρχουν φήμες ότι ο τέως διευθυντής του ΔΕΚ Αθηνών εδώ πέρα έγινε γενικός γραμματέας επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι είναι το ΔΕΚΑ;
ΜΑΡΤΥΣ: Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, όπως είναι οι ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποιες συντομογραφίες μπορεί να είναι για σας αυτονόητες, αλλά να μας τις εξηγείτε γιατί…
ΜΑΡΤΥΣ: Θα σας τις εξηγώ. Το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών ήταν για υποθέσεις που έκαναν έλεγχο πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι καλά, δηλαδή στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους ομίλους. Τον έλεγχο αυτόν της Siemens, απ’ ό,τι φημολογείται –αυτό πρέπει να το ερευνήσετε– τον έκαναν… Διευθυντής ήταν τότε κάποιος ο οποίος…
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όνομα.
ΜΑΡΤΥΣ: Όνομα θα πω από φήμες. Λέγεται Αν. του υπουργείου Οικονομικών επί θητείας Αλογοσκούφη και από φήμες που κυκλοφορούν στον κλάδο μας λέγεται ότι είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι προς διερεύνηση. Ν. Αν…
Απ’ αυτήν τη διαδικασία προέκυψαν 9.500 περιπτώσεις που δεν δήλωσαν φορολογούμενη πάνω από 100.000 ευρώ ακίνητη περιουσία. Δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία εντοπίσαμε τον αχυράνθρωπο στην υπόθεση του Βατοπεδίου όπου έπαιρνε… Τι σημαίνει αχυράνθρωπος; Είναι το παρένθετο πρόσωπο….
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι σύμβουλοι, τους οποίους ξέραμε, του κυρίου Μαυραγάνη, ήξεραν την περίπτωση τη δική μου. Είχα γίνει γραφικός πλέον κι εγώ και η Φραντζεσκάκη με τη λίστα. Μάλιστα, σε μία συνάντηση με τον Πιγκάλ που μας είχε καλέσει τα μέλη των ομάδων εργασίας και κάποια μέλη της Διεύθυνσης Ελέγχων, σηκώθηκα πάνω και μου λέει ο Πιγκάλ «Πάντα ο αυθόρμητος ο Αθανασίου» και του λέω «Δεν θέλουμε βοήθεια, ρε παιδιά». Ήθελαν να μας φέρουν τους Γάλλους τους τεχνικούς, τους experts, για τους έμμεσους τεχνικούς ελέγχους. Είπα: «Δεν θέλουμε, κάντε σεμινάρια στους πολιτικούς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Εμείς τα ξέρουμε. Μπορείτε να πιέσετε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσουμε τη λίστα Λαγκάρντ για να προχωρήσουν οι έλεγχοι;» Και ο Πιγκάλ πάντα έμμεσα έλεγε «Παιδιά, αυτά είναι θέματα δικά σας, είναι θέματα της ελληνικής κυβέρνησης». Δεν μπορούσαν να προχωρήσουν.
Εκεί, όντως ήμουν δωσίλογος. Για το συμφέρον της πατρίδας μου έγινα δωσίλογος και στον Πιγκάλ. Και στις συναντήσεις που είχαμε, έγινα δωσίλογος για να πάρω τη λίστα και να την αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον της πατρίδας. Δεν μπορεί να μου κόβει εμένα τους μισθούς, κατά τη ρήση του πρωθυπουργού του Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι σε πόλεμο. Όταν η Ελλάδα είναι σε πόλεμο, επιτάσσονται τα πάντα. Δεν επιτάσσεις μόνο μισθούς και συντάξεις.
Ξέχασα να σας πω, είχα κάνει για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο είναι αφορολόγητο, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα κι επικαλέστηκαν την αναδρομικότητα του νόμου. Κάναμε τους νόμους υποτίθεται για την ανάπτυξη της χώρας.
ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Ποιος το επικαλέστηκε;
ΜΑΡΤΥΣ: Το επικαλέστηκε ο κ. Λιανόπουλος τότε. Όταν είπα εγώ για το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και για τα μερίσματα και για τις αμοιβές ΔΣ των ανωνύμων εταιρειών, των τραπεζιτών που έπαιρναν 5 εκατομμύρια μισθό. Ακούσατε εσείς ποτέ για 5 εκατομμύρια μισθό να παίρνει κάποιος από την εταιρεία του;
ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Ποιος έπαιρνε 5 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν θυμάμαι. Πάντως έπαιρναν και 5 εκατομμύρια μεγαλοστελέχη τραπεζών κ.λπ.. Οι ίδιοι που έχουν τις τράπεζες, τα στελέχη των τραπεζών έπαιρναν από τις εταιρείες αμοιβές ΔΣ. Η συνέλευση αποφασίζει και έπαιρναν αμοιβές. Φορολογούνταν με 25% κι έπαιρναν μια χαρά τα λεφτά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Εκεί πλέον δεν συζητούσαμε. Εκεί υπάρχει ο νόμος. Για εμένα που μου έκοψαν τον μισθό και για τον άλλο που του έκοψαν τη σύνταξη, εκεί δεν υπάρχει νόμος.
Πάμε τώρα στη λίστα Λαγκάρντ. Φτάσαμε στον Πιγκάλ, αφού απογοητευθήκαμε από δω, από κει και σε προσωπικό επίπεδο, φτάσαμε στον Πιγκάλ. Και μας είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει. Ξέρει ότι όλες οι χώρες την αξιοποίησαν. Στη μόνη χώρα που δεν αξιοποιήθηκε ήταν εδώ. Και φτάσαμε μετά από μεγάλη απογοήτευση και πήγαμε μόνοι στους οικονομικούς εισαγγελείς, Πεπόνη και Μουζακίτη. Προς το τέλος του 2011 με τον συνάδελφό μου, μέλος της ομάδας, Χρήστο Στεφανάτο, μετά από έγκριση της κυρίας Φραντζεσκάκη πήγαμε στον κύριο Πεπόνη. Ο κ. Πεπόνης δεν ήξερε μέχρι τότε για τη λίστα Φαλτσιάνι και μάλιστα μας ρώτησε πώς γράφεται. Εκθέσαμε όλα τα προβλήματα στο υπουργείο Οικονομικών, του εκθέσαμε τι τραβάμε κι ότι δεν θέλουν ουσιαστικά να κάνουν ελέγχους και ήταν αυτός που ουσιαστικά έγινε η αφορμή να ξεκινήσει αυτός ο αγώνας και μάλιστα, όταν έγινε αυτό, τον πρώτο που πήρε και κάλεσε για μάρτυρα ήμουν εγώ. Με κάλεσε για μάρτυρα γιατί εγώ με τον κύριο Στεφανάτο του είχαμε πει για τη λίστα Φαλτσιάνι ότι υπάρχει, δηλαδή ότι ο Καπελέρης μάς είπε ότι υφίσταται αυτή η λίστα. Τη γνωστοποίησα στον κύριο Πεπόνη προς το τέλος του 2011. Ακολούθησε η αναφορά μου το 2012 προς τους κύριο Οικονόμου και κύριο Σαχινίδη. Τη διαβίβασα στον κύριο Μαυραγάνη. Τι λέει το πολιτικό σύστημα ότι δεν ήξερε για τη λίστα;

Keywords
σδοε, λιστα λαγκαρντ, παπακωνσταντινου, ζωή κωνσταντοπούλου, εν λόγω, στην κ, τροικα, βουλη, συριζα, επηρεάζει, ΠΑΣΟΚ, υφίσταται, εταιρεία, ελλαδα, φμαπ, google, siemens, υπουργοι, ΦΠΑ, δεκ, αθηνα, δου, σημαίνει, αχυράνθρωπος, experts, παπανδρεου, τραπεζες, κινηση στους δρομους, βιβλια, αυξηση φπα, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, www.google.gr, αναστασιος πεπονης, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, η ζωη, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, τι σημαινει, κεντρο αθηνων, αμοιβες, συναλλαγμα, χωρες, το θεμα, αφορολογητο, γυναικα, δου, θεμα, ρωτησε, σδοε, υπουργειο οικονομικων, υφεση, υψος, φημες, φμαπ, ωρα, siemens, αγορα, αλτσχαιμερ, αφορμη, βιλα, βοηθεια, βρισκεις, γινει, γινεται, δεκ, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εμμεσα, εν λόγω, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, εταιρεία, ζημια, ζωη, υπηρεσια, υποθεση, υφίσταται, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, λεφτα, μπορειτε, ξερετε, παντα, ονομα, οστα, ουσιαστικα, ωφελει, παμε, πισινα, ρηση, προβληματα, ρυθμιση, σεμιναρια, συνταξη, τεως, τι ειναι, χαζο, χρονος, χαρα, αγωνας, αυλη, δικαιωμα, experts, εξεταστικη, ernst & young, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, σημαίνει, στην κ, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα