Παρίσι: «Κρύβουν» τα παραδοσιακά περίπτερα-βιβλιοπωλεία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των τοπικών αρχών της γαλλικής πρωτεύουσας για προσωρινή απομάκρυνση των διάσημων περιπτέρων πώλησης βιβλίων κατά μήκος του Σηκουάνα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,

η απόφαση αφορά περίπου το 60% των περιπτέρων, δηλαδή περίπου 570, τα οποία θα πρέπει έως τα τέλη του Ιουλίου 2024 να διαλυθούν και να μετακινηθούν για την τελετή έναρξης, που θα διεξαχθεί τις 26 Ιουλίου 2024, για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι σαφές αν η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για την τελετή έναρξης ή θα επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοπωλών της πόλης, Jérôme Callais, εξέφρασε αγανάκτηση για την απαίτηση αυτή των τοπικών αρχών, σχολιάζοντας: «Ο κόσμος έρχεται για να μας δει, όπως έρχεται για να δει τον Πύργο του Άιφελ και την Παναγία των Παρισίων, αλλά [οι αρχές] θέλουν να μας κρύψουν κατά τη διάρκεια μιας τελετής που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το Παρίσι». Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές διευκρίνισαν ότι θα καλύψουν το κόστος για τη διάλυση και τη μεταφορά των περιπτέρων, ενώ προσκαλούν τους βιβλιοπώλες σε ένα «χωριό βιβλιοπωλείων» που θα στηθεί και θα λειτουργεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημειωτέον ότι τα περίπτερα-βιβλιοπωλεία της γαλλικής πρωτεύουσας θεωρούνται ως η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Ευρώπης, με ιστορία τεσσάρων αιώνων, και πωλούν κυρίως μεταχειρισμένα βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα