Πρόστιμο για τους Άγγλους πειρατές!

Η Μεγάλη Βρετανία "σφίγγει" κι άλλο τα λουριά ενάντια στην πειρατεία!

Μετά την απαγόρευση του ThePirateBay στη Μ. Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν ακόμη νόμο με σκοπό να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών.

Σύμφωνα με το BBC, από το 2014, όποιος συλληφθεί να κατεβάζει πειρατικά, θα λαμβάνει επιστολή στο σπίτι για την πράξη του και θα αναγκάζεται να πληρώνει 20 λίρες (25 ευρώ) αν θέλει να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση αυτή. Οι ύποπτοι θα "πιάνονται στα πράσα" από τους Internet
Service Providers. Φυσικά το ερώτημα είναι ποιος από τους ISP θα "καρφώσει" τους ίδιους τους πελάτες, τι ποσοστό θα παίρνει και αν θα ρισκάρει από το να τους χάσει πελάτες (πιθανόν δηλαδή σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξει μετακόμιση σε εταιρείες που δεν...ρουφιανεύουν!)

Γιατί όμως να ασκήσουν οι Άγγλοι έφεση προς την σύσταση, πληρώνοντας αυτό το μικρό ποσό; Πολύ απλά γιατί όταν θα λάβουν τρεις επιστολές τότε θα διωχθούν ποινικά! Η κυβέρνηση της Αγγλίας δηλώνει ότι οι Internet Service Providers θα πρέπει να μειώνουν εσκεμμένα την ταχύτητα των πελατών τους που κατεβάζουν πειρατικά ή ακόμα και να τους κλείνουν τελείως την πρόσβαση.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις απ' την πλευρά της Βρετανικής εταιρείας Consumer Focus, με τον διευθύνων σύμβουλό της, Mike O'Connor να δηλώνει "Οι αθώοι χρήστες δεν θα πρέπει να χρειάζεται να πληρώσουν πρόστιμο για να απορρίψουν τις κατηγορίες τους. Μπορεί οι 20 λίρες να είναι ένα μικρό ποσό αλλά θα ήταν απαγορευτικό για κάποιον που έχει μικρό εισόδημα". Απ' την άλλη, ο υπουργός επικοινωνιών και δημιουργικότητας της Μ. Βρετανίας, Edward Henry Butler Vaizey, δήλωσε: "Πρέπει να προστατέψουμε τις επενδύσεις των δημιουργών. Πρέπει, αν επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα να χρεώσουν τους χρήστες για την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, είτε πρόκειται για τον έξω κόσμο είτε για το Internet".

Η αγγλική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πατάξει την πειρατεία. Η μόνη αντίστοιχη κίνηση που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι η υπογραφή του ACTA απ' την πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, κάτι που έχει συμβεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Γερμανία, Κύπρος κτλ). Η εφαρμογή του ACTA δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στα κοινοβούλια των χωρών αυτών. Όσο για τα μέτρα κατά της πειρατείας, η χώρα μας στον τομέα του Internet βρίσκεται ακόμη σε...αρχαίο στάδιο, οπότε στην παρούσα φάση οι χρήστες δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα