8 ερωτο - απαντήσεις για νεογέννητα

Οι νέες μαμάδες έχουμε συχνά κάποιες απορίες που μας δημιουργούν άγχος χωρίς λόγο και μερικές φορές δεν μας αφήνουν να χαρούμε την μητρότητα. Ο παιδίατρος κ. Νίκος Βαράκης απαντά σε μερικές από τις πιο συχνές απορίες μας.

Απαντά ο Νίκος Βαράκης, παιδίατρος

Πως καταλαβαίνω ότι του φτάνει το γάλα που του δίνω;

Ένα μωρό τρέφεται ικανοποιητικά όταν: Είναι ήρεμο νεογνό και κοιμάται μετά το γεύμα, "βρέχει'' τουλάχιστον 5-6 φορές/μέρα την πάνα του και τα ούρα δεν την χρωματίζουν (τα έντονα χρωματισμένα κίτρινα ούρα είναι συμπυκνωμένα και υποδηλώνουν αφυδάτωση),

παίρνει ικανοποιητικό βάρος .

Κατά την τακτική παρακολούθηση από τον παιδίατρο πρέπει να διαπιστώνεται ότι:

το 1ο τρίμηνο παίρνει περίπου 25gr / μέρα

το 2ο τρίμηνο παίρνει περίπου 20gr / μέρα

το 3ο τρίμηνο παίρνει περίπου 15gr / μέρα

το 4ο τρίμηνο παίρνει περίπου 20gr / μέρα

Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο που κοιμάται;

Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας λίγο ανοιχτό το παράθυρο (και όταν κοιμάται το μωρό μας στο δωμάτιο).

Θερμοκρασία δωματίου: 20 με 22 βαθμούς Κελσίου όταν το βρέφος είναι ντυμένο, περίπου 30 βαθμούς Κελσίου όταν το βρέφος είναι γυμνό. Το καλοκαίρι η αντίστοιχη θερμοκρασία είναι 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Υγρασία δωματίου: ≥40%

Πόσο κοιμάται φυσιολογικά ένα μωρό;

Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί, εξαρτώνται όμως άμεσα από την ηλικία και το βαθμό ωρίμανσης του νευρικού τους συστήματος. Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα.

Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου;

Ύπτια (ανάσκελα) σε σκληρό στρωματάκι, ελαφρά ντυμένο και χωρίς τίποτα μέσα στο κρεβάτι (ούτε μαξιλάρι, κουβερτούλα κλπ.). Παλιότερα θεωρούσαμε ασφαλέστερη για την πιθανότητα πνιγμονής μετά από γεύμα, την πρηνή θέση (μπρούμυτα). Αυτή η πρακτική έχει καταργηθεί μετά τον συσχετισμό της με το σύνδρομο του βρεφικού αιφνίδιου θανάτου.

Προς το τέλος του πρώτου χρόνου τα στάδια του ύπνου ομαλοποιούνται και τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο την νύχτα και 1 ή 2 μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες.

Μεταξύ 4-5 χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12ώρες. Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες, ενώ ο αναγκαίος για την επιβίωση ύπνος είναι 4 με 5 ώρες την ημέρα.

Τι πρέπει να κάνω με το κολόβωμα του ομφαλού;

Τοπικά περιποίηση με καθαρό οινόπνευμα κάθε 4-6 ώρες μέχρι να «πέσει» το μανταλάκι από το μαιευτήριο και να στεγνώσει το κολόβωμα. Για τις πρώτες 10-12 μέρες (σε κάποια μωρά ακόμα και 40 μέρες) είναι η πιο επικίνδυνη πύλη εισόδου για τα μικρόβια. Προσέχοντας να μην τρίψετε και ερεθίσετε το δέρμα του νεογνού γύρω από τον ομφαλό, μην φοβηθείτε (το μωρό δεν πονάει με τους χειρισμούς αυτούς) να «β

Keywords
Αναζητήσεις
κιτρινα ουρα μωρου, μωρο κιτρινα ουρα
Τυχαία Θέματα