4 συμβουλές για λιγότερα κρυολογήματα

Αυτές τις ημέρες κάνει πολύ κρύο. Οι παιδικοί σταθμοί ξεκίνησαν ξανά και το καθημερινό «πέρα δώθε» από το σπίτι στον σταθμό και το αντίστροφο, συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

για να προστατέψετε το παιδάκι σας από ένα ακόμα κρυολόγημα.

Της Βασιλικής Ξανθού

Βέβαια, όσο και να προσπαθήσετε το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και κάποιο κρυολόγημα θα κολλήσει το παιδάκι σας, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες.

Κανόνας 1ος

Tο

κακό είναι ότι αυτή την περίοδο τα περισσότερα κρυολογήματα είναι άκρως μεταδοτικά και αυτό κάνει την ζωή μας πιο δύσκολη. Άρα, σίγουρα να αποφεύγουμε τα άτομα που είναι ήδη κρυωμένα, φτερνίζονται και βήχουν.

Κανόνας 2ος

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε όλο τον χρόνο αλλά την περίοδο του χειμώνα μπορεί να είναι πιο αποδοτικοί από ποτέ: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει τα χέρια του. Η καθαριότητα των χεριών είναι πολύ σημαντική. Σαπούνι και χλιαρό νερό πριν από κάθε γεύμα και μετά από κάθε δραστηριότητα των χεριών. Δεν είναι απαραίτητο το σαπούνι να είναι αντιβακτηριδιακό αρκεί να γίνονται σωστές πλύσεις. Αν το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ζητήστε να γίνεται συχνή καθαριότητα των χεριών από την υπεύθυνη δασκάλα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο σταθμός εφαρμόζει σωστή πολιτική φιλοξενίας των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, απομονώνοντας τα από τα υγιή παιδιά.

Κανόνας 3ος 

Διδάξτε το παιδί σας να μην τρίβει τα μάτια του με τα χέρια και μην βάζει το δάκτυλο στην μύτη.Σε κάθε δεδομένη στιγμή, τα άπλυτα ανθρώπινα  χέρια καλύπτονται με χιλιάδες μικρόβια. Όταν αυτά τα μικρόβια έρθουν σε επαφή με τους βλεννογόνους η ζημιά έχει γίνει γιατί υπάρχει άμεση μετάδοση των μικροβίων στο αίμα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η χρήση χαρτομάντηλων.

Κανόνας 4ος

Τροφή &ύπνος: Την περίοδο του χειμώνα και των πολλών ιώσεων, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το παιδί να λαμβάνει σωστές τροφές και πλούσιες σε βιταμίνες. Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και ο ύπνος. Ο ξεκούραστος οργανισμός του παιδιού θα είναι πολύ ισχυρός αντίπαλος της ίωσης.

Εμβόλιο γρίπης: Έχει γίνει πολύς λόγος για αυτά τα εμβόλια και εμείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τα προτείνουμε. Είναι θέμα γονιών και παιδιάτρου. Δεν παύει όμως να είναι ένα μέτρο ενάντια στις γριπώδεις ιώσεις μιας και σε απαλλάσσει από στελέχη της γρίπης που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα