Ψάρια και θαλασσινά για όλους

Τα ψάρια είναι μία τροφή που προτείνεται από τους ειδικούς να καταναλώνεται συχνά, καθώς προσφέρει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3).

Της Χριστίνας Φοντόρ, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Είδη ψαριού

Λιπαρά ψάρια: Σαρδέλα, Σολομός, Σκουμπρί, Τσιπούρα, Μπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα. Άπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Μπακαλιάρος, Λούτσος, Τόνος, Λαβράκι.

Τα "καλύτερα" θρεπτικά

συστατικά του ψαριού και οι βασικές λειτουργίες τους:

ω-3 λιπαρά οξέα: προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, άνοια, ρευματικά, υγιή δόντια. Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν τα φρέσκα, τα κατεψυγμένα αλλά και τα κονσερβοποιημένα ψάρια.

πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (όπως και το κρέας): απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματος μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.

βιταμίνη Α: απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας.

βιταμίνη D: συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας.

βιταμίνες Β1, Β2, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και για την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

βιταμίνη Β12, που συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και στην υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

φώσφορο και ασβέστιο: βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών.

ιώδιο. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την αναπαραγωγική λειτουργία και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος

σελήνιο και ψευδάργυρος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή στους άρρενες και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση του ψαριού είναι απαραίτητη και για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών διότι το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως και το κρέας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματός μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους. Η μεγάλη διαφορά του ψαριού από το κρέας είναι ότι δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένου ή «κακού» λίπους, το οποίο σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα ή «καλά» λιπαρά οξέα της οικογένειας των ωμέγα-3. Πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας λιπαρών οξέων, προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιαγγειακές, διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς και από άνοια και ρευματικά νοσήματα. Τα ω-3 βοηθούν επίσης στην υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, προάγοντας τη συγκέντρ

Keywords
Τυχαία Θέματα