ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

«Θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία.  Σύντομα, θα προχωρήσουμε αναβαθμίζοντας και πάλι τη σχέση μας, πάντοτε μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

του Γιώργου Βλαβιανού

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετέχει σήμερα στην πολυμερή Διάσκεψη των χωρών συνεργασίας

του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Στο περιθώριο της θα συναντηθεί για λίγο με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως δήλωσε ο ίδιος η συνάντηση αυτή « θα είναι στο πλαίσιο αυτής της πολυμερούς Διάσκεψης, δεν πρόκειται να κάνουμε συνομιλίες, δεν έχει σχεδιαστεί και δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Σίγουρα όμως θα επαναβεβαιώσουμε, θέλω να πιστεύω, την αμοιβαία θέληση και βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καλλιεργώντας σχέσεις καλής γειτονίας, που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.  Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός της εδώ παρουσίας μου, ο σκοπός είναι να συμμετάσχω στη Συνδιάσκεψη.  Σίγουρα όμως και μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, στα πλαίσια της εξωτερικής μας πολιτικής, θα κινηθούμε στην κατεύθυνση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις της Ελλάδος έχουν ανοίξει ως δρόμο για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας».

Η επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στην Τουρκία είναι η πρώτη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο οποίος μετά τη συναντησή τους στο Φανάρι δήλωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών «χαίρει και απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως εδώ στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών ανδρών της Τουρκίας και από τον Τύπο της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζει το κοινό αίσθημα, την κοινή γνώμη της χώρας, με την ευκαιρία της τοποθετήσεώς του στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον, για το Πατριαρχείο μας, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, για την παγκόσμια ειρήνη.»

Ο Έλληνας υπουργός ανταπαντώντας τόνισε ότι το Πατριαρχείο μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του εξακολουθεί να κρατάει ψηλά τη σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα