Δήμοι σε απόγνωση και λίγο πριν το κλείσιμο

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος…! Γύρω από το εν λόγω αρχαίο ρηθέν περιστρέφεται ολόκληρη η σκληρή πραγματικότητα για τα οικονομικά του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πριν καλά- καλά πατήσει ο Αύγουστος, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αποφασίζει την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων κατά 40% κι από τα 136 εκατομμύρια ευρώ που περίμεναν οι αιρετοί πρέπει να αρκεστούν στα 96. Όπως μάλιστα εξηγεί, ο υπουργός προέταξε την εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων

του περασμένου διμήνου κι όχι τη συνέχιση της μηνιαίας ροής χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους. Η εξήγηση που δίνει ο κ. Στυλιανίδης είναι οι περιορισμένοι πόροι του κράτους.
Αφού έλαβαν γνώση οι αιρετοί της υπουργικής απόφασης, συγκάλεσαν Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προχθές, Παρασκευή. Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης έως κι εκρηκτική. Επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης.
Είναι πλέον σαφές ότι με τις νέες περικοπές, κοινωνικές δομές όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας.

Λουκέτο για χρέη
Ο καλλικρατικός Δήμος, Σιντίκης, που προέκυψε από συνένωση των Δήμων Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου έχει κλείσει από την προπερασμένη εβδομάδα λόγω κατάσχεσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του από εταιρεία μελετών που είχε συντάξει πολεοδομικές μελέτες επέκτασης κι αναθεώρησης του υφιστάμενου σχεδίου πόλης. Ωστόσο για 11 χρόνια παρέμενε απλήρωτη…!

Πίστα formula 1 στο Κερατσίνι
Σε έναν τιτάνιο αγώνα για την κατασκευή πίστας «Formula 1» έχει επιδοθεί τους τελευταίες 18 μήνες ο δήμαρχος Δραπετσώνας- Κερατσινίου, Λουκάς Τζανής. Αναμφίβολα, το έργο όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει τεράστια τουριστική και εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατασκευή του θα στηριχθεί 100% σε ιδιωτικά κεφάλαια και το κράτος δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.
Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη του δήμου, το έργο θα προσφέρει τουλάχιστον 5.000 σταθερές θέσεις εργασίας και άλλες 3.000 ευκαιριακές (όταν θα γίνονται διοργανώσεις αγώνων και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις), καθώς η πίστα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες.

Tράπεζα θα αντικαταστήσει την ΔΕΗ;
Πολλά έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό περί επικείμενης αποσύνδεσης των δημοτικών τελών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφικό για τον ΟΤΑ και δη σε μια περίοδο με πολύ αναιμικά οικονομικά, υποστηρίζουν οι δήμαρχοι στη συντριπτική πλειονότητά τους.
Αυτήν την περίοδο ειδικά, οι

Keywords
Τυχαία Θέματα