ΗΠΑ – Ισραήλ Κρίση… εμπιστοσύνης

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών διαπίστωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να υποκλέψει απόρρητες πληροφορίες μέσω ενός δικτύου πρακτόρων που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Associate Press, ανώνυμοι Αμερικανοί πράκτορες ανέφεραν ότι πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προσπάθεια της Mossad να αποσπάσει συνομιλίες ή να πλησιάσει πολιτικούς που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν πράγματα. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν το Ισραήλ απειλή για πιθανή

αποκάλυψη αμερικανικών σχεδίων για τη Μέση Ανατολή.
Το περίεργο όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι δύο χώρες που υποτίθεται ότι μοιράζονται τις πιο κρίσιμες πληροφορίες, ιδίως για θέματα Μέσης Ανατολής, η μία θεωρεί την άλλη απειλή… Δηλαδή οι μέχρι τώρα διθύραμβοι που λέγονταν για την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών δεν ισχύουν; Τώρα που η κρίση σε Συρία και Ιράν κορυφώνεται, οι δύο χώρες δεν θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες; Μόνο εντύπωση μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός των Αμερικανών πρακτόρων, αφού έτσι αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν κάτι πίσω από την πλάτη τους.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό προβάλλονται ισχυρισμοί ακόμα και από γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον, που θέλουν το Ισραήλ να ετοιμάζει από μόνο του επίθεση στο Ιράν, ερήμην της αμερικανικής βούλησης. Ίσως γι’ αυτό η Mossad να θέλει να «παρακολουθήσει» τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, έστω και με αθέμιτα μέσα. Ταυτόχρονα, η Αμερικανική δυσπιστία στηρίζεται και στις φήμες που θέλουν Ισραηλινούς πράκτορες να παρουσιάζονται ως Αμερικανοί και να προσπαθούν με προβοκάτσιες να εμπλέξουν τις ΗΠΑ σε πολεμική αντιπαράθεση με το Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Ουάσιγκτον έλεγαν ότι η Mossad στοχεύει να στρατολογήσει Πακιστανούς τρομοκράτες της οργάνωσης Jundallah, με σκοπό να χτυπήσουν στόχους μέσα στο Ιράν. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα ανάγκαζαν την Τεχεράνη να αντιδράσει στρατιωτικά, χτυπώντας αμερικανικούς στόχους και εμπλέκοντας έτσι τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που προς το παρόν δεν τον θέλουν.
Δεν είναι σίγουρο αν αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες, ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος ρήξης για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

Βρετανικές βαναυσότητες
Απόρρητα αρχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα αποκάλυψαν τις βαναυσότητες των βρετανικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ Α’ τη δεκαετία του ’50. Βέβαια μέχρι σήμερα πολλοί αγωνιστές της περιόδου εκείνης μέσω των απομνημονευμάτων τους κατέθεσαν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον τρόπο που η Βρετανία χειρίστηκε το θέμα. Ωστόσο τα νέα στοιχεία επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Μέσω των αρχείων έγιναν αποκαλύψεις για βασανιστήρια εναντίον αμάχων, ενώ ένας Βρετανός αξιωματικός παραδέχεται σε επιστολή του ότι η Βρετανία αντιμετώπιζε την ΕΟΚΑ και την εκκλησιά του Νησιού ως αδίστακτες τρομοκρατικές οργανώσεις…
Ενδιαφέρον πάντως θα έχουν και τυχόν αποκαλύψεις για τη σχέση Βρετανών με την τρομοκρατική τ

Keywords
Τυχαία Θέματα