Σοβαρή τουρκική απειλή

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Επιθετικό και διεκδικητικό είναι το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, απαντώντας σε αντίστοιχη ελληνική ενέργεια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι: «Η τουρκική ρηματική διακοίνωση αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου

της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της διεθνούς κοινότητας». Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα προέβη στη ρηματική διακοίνωση, διότι η Τουρκία είχε εκδώσει άδεια για υποθαλάσσιες έρευνες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπερασπιζόμενη κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η Τουρκία επισημοποιεί μέσω του ΟΗΕ την πολιτική της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να καταστήσει την Τουρκία επικυρίαρχο στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξασφαλίσει τη «μερίδα του λέοντος» στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στον βυθό της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Η Τουρκία θα προχωρήσει σε έμπρακτη διεκδίκηση τμήματος του ελληνικού και ελληνοκυπριακού υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, στηριζόμενη στη στρατιωτική της ισχύ, αλλά και στις ισχυρές πολιτικο-διπλωματικές συμμαχίες της (ΗΠΑ, αραβικός κόσμος). Η γειτονική χώρα θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια.
Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται στο έλεος των δανειστών, της τρόικας και υπό τη διαρκή απειλή χρεοκοπίας, άρα διαθέτουν μειωμένα διεθνή ερείσματα, προκειμένου να διαφυλάξουν με αυτόνομο και αυτοδύναμο διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό τρόπο τα εθνικά τους συμφέροντα και, συναφώς, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Ειδικά, μάλιστα, μετά την εκχώρηση τμήματος της εθνικής μας κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, όπως ομολόγησε ξεδιάντροπα ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και την απομείωση της στρατιωτικής ισχύος μέσω δραστικών περικοπών των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής εξελίσσεται σε εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση.
Η ορατή τουρκική απειλή θα πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει την πολιτική ηγεσία στο σύνολό της και να συνενώσει τους Έλληνες, ώστε να καταστεί αντιμετωπίσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα